Radeon007 Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Witam wszystkich. Jestem w posiadaniu Audi A4 B5 z silnikiem 1.6 (AHL) Problem polega na tym ze przy rozgrzanym silniku (+/- 90 stopni ) pod maską jest dosłownie " choinka " , co chwile gdzieś po kablach przeskakuje iskra . Obecnie mam założone kable Janmor, jest to juz trzeci komplet kabli- wcześniej Beru i było to samo. Ostatnio zauważyłem ze iskrzy się jeszcze bardziej gdy kabel dotyka kabla albo przyłożę go do czegoś metalowego np do górnej pokrywy silnika czy metalowych uchwytów mocujących plastikową pokrywę silnika, w miejscu styku tych elementów widać iskrę w kablu . Więc możliwe ze problem tkwi z elektryce , ale co dokładnie ? A druga rzecz, nie wiem czy mato związek z tym co wcześniej pisałem ale stojąc np na światłach czuć wibrację i nierówną prace silnika , rzeczy typu przepustnica silniczek krokowy idt to wszystko jest okej.Proszę o porady Dziękuję i Pozdrawiam
baraka Opublikowano 21 Maja 2018 Opublikowano 21 Maja 2018 Iskra przeskakakuje na metalowe elementy silnika czy swieci tylko kabel.Jesli to kable to jest to jonizacja powietrza i tak ma byc.Zreszta janmor to do kosza
Radeon007 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) ciężko określić, przeskakuje na metalowe elementy, a czasami swieci tylko kabel Edytowane 22 Maja 2018 przez Radeon007
KINIAM Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 3 godziny temu, Radeon007 napisał: ciężko określić, przeskakuje na metalowe elementy, a czasami swieci tylko kabel Mam kable Beru zamontowane w lutym 2016 roku. Nawet po spryskaniu mgiełką wodną nie ma na izolacji żadnych iskier. Niebieskawa poświata wokół kabli to normalne zjawisko. Nie spotkałem się z tym osobiście ale czytałem, że nowa izolacja może posiadać tzw. szpilkowe punkty przebicia napięcia. Jak kable na gwarancji to je zwróć. Sprawdź inne elementy układu zapłonowego.
Radeon007 Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Opublikowano 23 Maja 2018 też mialem kable Beru i działo sie to samo co z tymi. U mnie jest jasny biały kolor, nie widze niebieskiego ? i to sie dzieje tylko przy rozgrzanym silniku, przy zimnym nic nie ma i jest wszystko okej.
baraka Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Moze trzeba posprawadzac poczyscic styki od kabli masowych
KINIAM Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 W dniu 23.05.2018 o 09:12, Radeon007 napisał: U mnie jest jasny biały kolor, nie widze niebieskiego i to sie dzieje tylko przy rozgrzanym silniku, przy zimnym nic nie ma i jest wszystko okej. Poświata co do barwy to każdy ją widzi trochę inaczej. Rzeczywiście po dłuższym użytkowaniu silnika może być więcej tej poświaty w wyniku zwiększonej jonizacji powietrza wokół przewodnika, kabla. Iskrzenie na kablach to zupełnie co innego. Tak jak Kolega radził posprawdzaj masę i elementy zapłonu przyczyna musi się znaleźć, to jest prosty układ.
Rekomendowane odpowiedzi