Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spłaszczenie opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! opony 245/40/18 a4 b8 sava intensa uhp 97y. sama opona w sobie dobrze wykonana, dała się bardzo dobrze wyważyć (maks 25g na jednej z felg) cicha , klei się do asfaltu jak głupia , trudno zerwać na mokrym przyczepność mimo 400Nm.. Jedno ale, jeśli po przejechaniu kilkunastu km opony robią się ciepłe i auto postoi w chłodnym garażu podziemnym, opony wystygną to się robi spłaszczenie. Przez kilka km, około 4 do 5 stukają jak spłaszczone koło i później znów jest pikobelo.. Ostatnio po podroży postawiłem na parkinu i poszedłem na obiad , przyszła burza popadało opony ostygły i po dwóch godzinach miałem płaskie kółko.. Szperając w internecie znalazłem doskonały artykuł opisujący to zjawisko.

http://www.opony.com.pl/artykul/splaszczanie-opony/?id=917

Cytując kawałek..

Wiele opon o dużej wytrzymałości pamięta pozycję w jakiej była zaparkowana. Niestety owa „pamięć” może okazać się problemem, gdy wystąpią duże zmiany temperatury otoczenia. Nieużywanie opony może wtedy doprowadzić do powstania płaskiego miejsca na oponach.

.

Składniki bieżnika i sztywna, wzmocniona nylonem budowa wewnętrzna opon wyczynowych i opon z wysokim indeksem prędkości sprawia, że są one bardziej podatne na spłaszczenie.

.

Niska temperatura otoczenia usztywnia gumę, co zwiększa jej podatność na spłaszczenie.

To parę wycinków.

Dostałem się też do zeszytów ELSY Audi, w identyczny sposób opisuje to zjawisko.

W sumie sam zadałem i sam sobie odpowiedziałem na pytanie, ale nie to chce od Was wiedzieć,

Sava jest opona budżetową do dobrze wiecie, uważam ze nie najgorsza i nie płaci się za markę. moja jest Made in Germany.

Czy komuś z Was zdarzyło się to na oponach innych marek? markowych czy mniej markowych? Jeśli tak to będę miał to w nosie.. a jak nie to zmienię :D

a na marginesie wcześniej miałem Barum Bravuris 3HM 97y i to zjawisko nie występowało, opony szczerze polecam choć trochę głośniejsze, przejechałem 34 tys km  trudnych warunkach bo po szybkich zakrętach do pracy moja żona jeździ no i zostało mniej niż 4 mm , a ze bezpieczeństwo ważne to kupiłem inne z polecenia kolegi, poza tym spłaszczaniem które trwa troszkę opony super..

z góry dzięki

Marcin

Edytowane przez marcin_kam

Opublikowano

Kurde, mam dokładne to samo teraz i miałem tez w C6... Gumy skrajnie różne, ale każde z indexem prędkości W i Y (270 i 300) i indexem nośnośni 96 lub 97. Teraz mam jakieś taurusy (tymczasowo) na B8 i jest to samo... Wcześniej miałem Nokian Z-line w C6 (255/35/19) i też tak było... Na zimowych 225/55/16 też czasami tak bywało. Ja się tym nie przejmowałem bo przechodziło tak jak mówisz po chwili w sumie i myślałem, że to coś w napędzie nie gra :D 

Opublikowano

Kolego u mnie to samo i również sava uhp 2 aczkolwiek na poprzednich imperialach było to samo a nawet gorzej, opony 19". Efekt byl doskonale odczuwalny wczoraj, gdy cały dzień grzało a pod wieczór zaczęło lać. Po ruszeniu w drogę auto podskakiwało przez pierwszy kilometr,dwa. Potem wszystko wraca do normy. W poprzednim aucie też miałem Opony z wysokim indeksem prędkości i niskim profilu(nexeny), było to samo. Na zimówkach  też czasem mi sie zdarzylo takie spłaszczenie  ale dopiero gdy przyszły  wysokie temp  w dzień. Efekt ten nie występuje jak trzymam auto w garażu. 

Edytowane przez siaj

Opublikowano
  • Autor

Czyli mój problem nie jest odosobniony.. ciekaw jestem jeszcze opinii osób które jeżdżą na Michelin, Continental czy Bridgestone.

Czy też występuje owe zjawisko?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja miałem Conti Sport Contact3 i było to samo.

Opublikowano

Na poprzednim Audi  miałem vredestein ultrac sessanta 19"  i sporadycznie występowało takie zjawisko,  co ciekawe połączone z uciekaniem powietrza z takiej opony do wartości poniżej 2 barów. Wymieniłem na jakieś asymetryczne Micheliny w rozmiarze 18 i problem nie wrócił. 

opony-r20-vredestein-ultrac-sessanta-245