Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BKE] Wyciek z EGR ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś mi podpowoe co to jest za część? Czy to jest EGR, bo nie jestem pewien. Mam wyciek oleju jak widać na zdjęciu i miałem wczoraj sytuację, że przy 140km/h silnik mi się "zaciął" i nie zwiększał prędkości, bo czym prędkość zaczęła pomału spadać, mimo wdepnietego pedału gazu na maxa. Po chwili problem ustał. Czy ten wyciel może mieć z tym związek? Czyzby to bylo spowodowane jakims skokiem cisnienia? Dodam, że na "luzie" obrotu miał równe, bez skoków. Poziom oleju w normie, temlerstura wody nie skakała, również bez ubytków.

IMG_20180530_195133.jpg

IMG_20180530_195113.jpg

Edytowane przez nemo19876

Opublikowano

Tak to EGR, widać uszczelnienie jego zaworu powiedziało już do widzenia :naughty:

Ciężko zgadywać co było przyczyną chwilowej utraty mocy, powinieneś sprawdzić czy w sterowniku silnika nie ma błędów, jak są to one pewnie coś podpowiedzą.

Raczej na pewno ten wyciek nie ma bezpośrednio nic wspólnego z chwilowym brakiem mocy :hi:

Pośrednio może mieć (np.  jak EGR się zacina ) ale to tylko gdybanie, nie poparte żadną merytoryką :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Pewnie turbo się już przycina skoro miałeś odcięcie i nie przyspieszało pomimo deptania a po chwili zaczął jechać ;) miałem takie akcje przy zapieczonej geometri w turbo :) 

co do egr to uszczelka do wymiany i przy okazji czyszczenie :)  jak po czyszczeniu będzie to samo przycinanie to musisz szukać dalej ;) 

Opublikowano
10 godzin temu, Norbas napisał:

co do egr to uszczelka do wymiany i przy okazji czyszczenie

Która uszczelka ? :decayed:

Opublikowano
2 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Która uszczelka ? :decayed:

Dobra teraz rozbiłem zoom’a i faktycznie cześć od strony filtra ma również dość jak łączenie do kolektora... :decayed: 

Opublikowano
  • Autor

Czyli co panowie, wymieniać cały egr nowy? Tak, nieszczelność jest z obydwu stron jak naja rysto. widać.

A turbo mam do wymiany, już mi mechanior wspominał o tym, więc może ten incydent rzeczywiście bym spowodowany zacieciem gruszki.

Opublikowano

Masz cztery możliwe wyjścia :

- jeździć i nie przejmować się  że coś tam sobie kapie :decayed:

- kupić używkę i wymienić na nią .

- Wymienić EGR na nowy .

- stary wybebeszyć, zaślepić otwór po trzonku zaworu jak i rurkę idącą od chłodnicy spalin , wyłączyć jego obsługę w ECU.:hi:

Osobiście to bym zrobił wymianę na nowy .

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Wymienię na nowy. Nie bawię się w używki, a drobny wiciek wystarczy mi żeby wymieniać i czekać;)