Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] VW New Beetle bląd 00778 czujnik G85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałem poprosić o pomoc. Szukałem dosyć długo na forum jak to zrobić niestety się nie udało.

Na czym polega problem. Nie wiedząc o istnieniu czujnika kąta skrętu G85 zdjąłem taśmę z czujnikiem pod kierownicą (niepotrzebnie zresztą). Po założeniu nie patrząc na to czy w oczku jest żółte pole złożyłem kierownicę, ale już zapaliła się kontrolka od ESP. poczytałem trochę na forum, zdjąłem taśmę, aby sprawdzić ustawienia żółtej kropki i chciałem zrobić adaptację wg schematu:

http://wiki.ross-tech.com/index.php/VW_Golf_(1K)_Steering_Assist#Steering_Limit_Stop_Adaptation

niestety się nie udało. żółta kropka w okienku może nie mieści się na 100% przy prostej kierownicy, ale na 90% na pewno. Do końca nie wiem czy to ma wpływ.

Po wpisaniu 40168, wejścia do nastaw podstawowych, grupa 060 wyskakuję taka informacja - nastawy podstawowe: OFF, nie da się włączyć oraz, że odczyt jest niedostępny.

Na tym kończy się moja rola, gdyż nie wiem co dalej.

Auto: VW New Beetle, 2005, 1.9 TDI-PD, silnik BEW, 101 KM.

Z VAG-COM:

Address 01: Engine

Controller: 038 906 016 P

Component: R4 1,9L EDC G000DG 7000

Coding: 0150038

Shop #: WSC 00066

No fault code found.

Readiness: N/A

-------------------------------------------------------------------------------

Address 02: Auto Trans

Controller: 02E 300 041 S

Component: GSG DSG 041 0806

Coding: 0000020

Shop #: WSC 44551

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------

Address 03: ABS Brakes

Controller: 1C0 907 379 M

Component: ESP FRONT MK60 0102

Coding: 0019458

Shop #: WSC 00066

1 Fault Found:

00778 - Steering Angle Sensor (G85)

014 - Defective

Bardzo proszę doświadczonych kolegów o radę i pomoc to robić w takim przypadku krok po kroku, czego próbować, co może pomóc.

Taśma nie jest uszkodzona, zostało odłączona przez przypadek i włożona z powrotem. Czy może potrzebne jest kodowanie tej taśmy od nowa?

Jeszcze raz proszę o pomoc.

Z góry dziękuje

Opublikowano

Kodowanie krok po kroku jest na ross techu a jak stwierdziłeś że taśma jest dobra może ją źle złożyłeś i zerwałeś przykręceniu. Jeszcze przed kodowaniem zosbacz w parametrach bieżących żeby kiera była ustawiona na wprost(nie patrz na koła i kiere tylko na vaga) odchyłek może być o 5'