AjlikeZeus Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Cześć! Wiem, że już ten temat był poruszany, ale raz, że to było bardzo dawno temu, a dwa, że nie było żadnych konkretów. Liczę na to, że coś od tego czasu się zmieniło. Przerobiłem swojego wspaniałego AFN'a na troszkę żwawszego niz nie jedna benzynka i na trasie wakacyjnej (ponad 600KM) troszkę brakowało mi szóstego biegu - 180/210km/h i piąty bieg, to troszkę głośno się jedzie, a autko na tyle mam zdrowe, że sobie pozwalam na takie prędkości. Do sedna - czy komuś udało się przeszczepić skrzynie sześciu biegową zamiast zwykłej piątki. Jak to wygląda, z czym to się je i czego będę potrzebować do tej przeróbki. Ktoś jest w stanie mi w tym pomóc? Gwarantuje dobrego czteropaka albo dobrą flaszeczkę za pomoc, po udanej operacji. Czy to prawda, że spasuje z 2.5TDI? Bo w tą skrzynkę bym celował, ponieważ ma odpowiadające moim wymaganiom osiągi i przełożenia. Z góry dziękuję. Adam
PiXX Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Też mam to w planach, ale podzielę się informacjami które udało mi się zebrać Przeszczep jak najbardziej możliwy - możliwe warianty są takie: 1) Zostawiasz ori sprzęgło 228mm z AFN 5b - skrzynia podchodzi p&p, rozrusznik stary też pasuje na koło zamachowe więc nie potrzebujesz nic. Zostaje kwestia zamocowania skrzyni do auta - najlepiej wstawić całe sanki od 2.5 TDI 2) Wstawiasz sprzęgło 240mm - potrzebny dystans aluminiowy między skrzynię a silnik (flansza) - miałem gdzieś numer części ale nie mogę tego teraz znaleźć, w każdym razie występuje to w każdym 1.9 ze skrzynią 6b, np. AVF. Do tego oczywiście sprzęgło, docisk, dwumas od AVF - co ważne - nie pasuje od 2.5 TDI - inny rozstaw śrub na wale. Do tego rozrusznik od AVF, Valeo podobno pasuje bo jest krótsze od Boscha i się mieści. Sanki od 2.5 oczywiście też potrzebne Oznaczenie skrzyni jakiej musisz szukać to DQS, bo z tego co widzę w profilu to masz FWD, w Quattro jest inna. Do tego zostaje jeszcze oczywiście przeszczep wybieraka od biegów, czytałem też że może być problem z kostkami od czujnika wstecznego i prędkościomierza więc warto w miarę możliwości też to wyrwać z dawcy Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez PiXX
Rekomendowane odpowiedzi