Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[A4 B6] Kierownica multi nie chce działać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem zamontować sobie kierownice MF, ale nie chce działać. Oto mój zestaw:

1. Moduł 8E0 953 549 Q

2. Taśmy nie pamiętam ale 16pin (mogę sprawdzić numer)

3. Poduszka MF 8P0 880 201 AB

4. Wiązka Airbag 8E0 971 589 S

5. moduł trapezowy 61340390F

6. Wiązka 8Z0 971 589 (nie wiem jaka, brak numeru, ale sprawna). 

Jakiś czas temu zamontowałem tempomat i full FIS. Zmieniłem moduł, taśmę i manetki, zakodowałem wszystko bez problemów. Teraz chciałem dołożyć multifunkcję. Dokupiłem poduszkę z wiązką i modułem trapezowym. Zakodowałem odpowiednio (kodowanie 02042). Jednak prócz podświetlenia nie ma reakcji na przyciskach (również w vcds nie widzi żadnego przycisku). Podmieniłem poduszkę na taką samą (8P0 880 201 AB), ale bez zmian.

Zmierzyłem wiązkę 8E0 971 589 S i różni się ona od tej, która została opisana w tutorialu:MFSW A4 B6.png

Może to być przyczyną? Jeśli nie to co zrobiłem źle, czego brakuje lub co jest uszkodzone. Proszę o pomoc. 

Opublikowano

Chcesz założyć multi z b6 czy B7? 

Opublikowano

Z B6. Tą szarą z czarnymi przyciskami.

Co do tej wiązki to mam inaczej przewody 1 (masa) i 2 (sygnał dźwiękowy). Czy ma ktoś pod ręką taką wiązkę i może sprawdzić jak to jest u niego?

Druga sprawa: wyczytałem, że trzeba jeszcze zmienić kodowanie w radiu. Dzisiaj mam zamiar to zrobić. Czy przez to nie wykrywa mi przycisków nawet vcds'ie?

Opublikowano

Pierwsza sprawa masz moduł Q z b7 nie b6. Druga rzecz kodowanie robi się w kierownicy stering wheel nie w radiu. Poczytaj ten wątek tam wszystkie potrzebne wiązki i moduły są opisane do b6 pytanie jeszcze czy masz ori tempomat - pełny FIS 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie tym wątkiem się kierowałem. Moduł Q ma możliwość obsługi multi, tempomatu, full FIS i chyba nawet grzanej kiery (tu nie jestem pewien). I nie było nigdzie informacji, że nie współpracuje z kierownicą (poduszką) z B6. Co do kodowania, to oczywiście od razu zmieniłem je w module 16 Steering Wheel (mam ustawione 02042). Ale nie wiem czy nie trzeba dodatkowo w radiu, więc się pytam. Mam radio Concert II (grundig). Podświetlenie przycisków jest, ale brak sterowania i wyskakuje błąd (brak komunikacji ze sterownikiem)

edit: Mam full fis i tempomat (dokładałem prędzej)

Edytowane przez lipmar1789
Opublikowano
19 minut temu, lipmar1789 napisał:

Właśnie tym wątkiem się kierowałem. Moduł Q ma możliwość obsługi multi, tempomatu, full FIS i chyba nawet grzanej kiery (tu nie jestem pewien). I nie było nigdzie informacji, że nie współpracuje z kierownicą (poduszką) z B6. Co do kodowania, to oczywiście od razu zmieniłem je w module 16 Steering Wheel (mam ustawione 02042). Ale nie wiem czy nie trzeba dodatkowo w radiu, więc się pytam. Mam radio Concert II (grundig). Podświetlenie przycisków jest, ale brak sterowania i wyskakuje błąd (brak komunikacji ze sterownikiem)

edit: Mam full fis i tempomat (dokładałem prędzej)

Jaki wcześniej miałeś moduł u siebie? Moduł Q jak pisałem jest z b7 i nie będzie działać - Q nie jest pod grzana kiere chyba R jak dobrze pamiętam. Jak masz tempomat i pełny FIS to moduł miałeś dobry w b6 wystarczy kiera i okablowanie taśma chyba D jak się nie mylę i musi działać. 

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

1). Poduszka z MF: 8P0 880 201 K
2). Moduł kierownicy: 8E0 953 549 L lub 8E0 953 549 N (nie S i nie F)
3). Taśma kierownicy: 8E0 953 541 D lub 8E0 953 541 E (16 pinowa)
4). Wiązka do Airbaga: 8E0 971 589 S
5). Moduł trapezowy (montowany w kierownicy): 61340390B
6). Wiązka do MF: 8Z0 971 589 E
7). Manetka do tempomatu: 8E0 953 521 D 

Opublikowano

Prędzej miałem moduł F, więc wymieniłem na Q. Moduł trapezowy mam F (więc też inny niż wyżej). Resztę mam tak samo. Czyli wychodzi na to, że moduł Q trzeba zamienić. Dzisiaj wymontuję z innej kiery i zobaczę jaki tam jest. Może będzie pasował

Opublikowano
5 minut temu, lipmar1789 napisał:

Prędzej miałem moduł F, więc wymieniłem na Q. Moduł trapezowy mam F (więc też inny niż wyżej). Resztę mam tak samo. Czyli wychodzi na to, że moduł Q trzeba zamienić. Dzisiaj wymontuję z innej kiery i zobaczę jaki tam jest. Może będzie pasował

F czyli golas bez tempomatu multi itd. 

Opublikowano

Miałeś rację, wymiana modułu na N pomogła. kierownica działa, jednak mam problem z adaptacją czujnika skrętu g85. Próbowałem już kilkanaście razy (m.in według tego poradnika http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_(8E)_Brake_Electronics_(Bosch_8.0) ), ale dalej wywala błędy:

01044 - Control Module Incorrectly Coded
35-00 - -
00778 - Steering Angle Sensor (G85)
66-10 - Not Matched - Intermittent

Dziwne, że gry wejdę w bloki pomiarowe [08] > grupa 005 czujnik ciągle pokazuje -2,5st. Nie pomaga ruch kierownicą. Robiłem adaptację na wł silniku jak i samym zapłonie. Nic nie pomaga. Czyżby moduł był uszkodzony? Został mi sprzedany po taniości? 

Opublikowano

Spokojnie 

Dodatkowo przyuczenie VINu :
W grupie 16-Steering Wheel
wchodzimy w adaptację,
wybieramy kanał 81,
wpisujemy 00111
i zachowujemy.

03-ABS Brakes (na włączonym samochodzie, żeby wspomaganie działało)

Należy wejść do grupy 03-ABS i wykonać wszystkie trzy czynności bez wychodzenia przy włączonym zapłonie :
Wcisnąć przycisk LOGIN, wpisać Login, który utworzymy na podstawie poniższych informacji : Mój login 09555

Note #1: Po zalogowaniu się, należy przeprowadzić kodowanie modułu.

**** W naszym przypadku : Audi A4, hamulce FN3 15", diesel, manual, loginem jest : 09555

Od razu po zalogowaniu się przechodzimy do RECODE (pierwsza kratka) i kodujemy :
Układamy CODE z poniższych informacji

**** W naszym przypadku do zakodowania potrzebowaliśmy : 04255

Nie wychodząc wykonujemy procedurę kalibracji czujnika skrętu kierownicy (G85) :

Wchodzimy do grupy 03-ABS Brakes,

Wchodzimy do : [Meas. Blocks - 08]

Kanał 005 pole 1 (Steering Angle Sensor -G85-)

Specification: 0.0 ° (najprawdopodobniej tu bedzie inna wartosc), tolerancja (kola prosto): plus/minus 5.0 °

[Done, Go Back]

Adaptacja (przy wyprostowanych kolach/ustawionej kierownicy)

[Login - 11]
Wpisz 40168
[Do It!]

[basic Settings - 04]
Group 001
[Go!]
[Done, Go Back]

[Close Controller, Go Back - 06]

Aktywacja Tempomatu

Wchodzimy w ENGINE

[select]
[01 - Engine]
[Login - 11]
Enter 11463 to activate cruise control
[Do It!]

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Rób wszystko po kolei na włączonym silniku! Kody powinny być identyczne jak wyżej też mam AVFa. 

Opublikowano

Dziwne. Wczoraj nie chciało zatrybić, a dzisiaj przeszło za pierwszym razem. A wydaje mi się że wszystko robiłem identycznie. Może rundka po mieście pomogła ?

Tak czy inaczej dzięki wielkie. Bardzo mi pomogłeś:-)