Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa pompy oleju, a koło jednomasowe..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich speców. ;) opisze po krótcę swoją sytuacje i prosiłbym o informacje. Jakiś czas temu kupiłem Audi a4 b7 2.0 TDI BLB. Auto posiada roczną gwarancje VIP Gwarant. Krótko po zakupie usłyszałem, że silnik pracuje głośniej niż powinien, a hałas pochodzi z okolic miski olejowej. Wywnioskowałem, ze jest to nieszczęsna pompa oleju. Sprawę zgłosiłem do VIP gwarant, skierowano mnie do serwisu BOSCH na diagnozę. Komputerowo potwierdzili niskie ciśnienie oleju na wolnych obrotach i zasugerowali, że uszkodzone mogły również zostać panewki. ( nigdy nie zapalił się kontrolka ciśnienia oleju). Gwarant zlecił rozebranie dołu silnika i zweryfikowanie uszkodzeń. No i tu zaczynają się jaja. Samochód stoi już w serwisie ponad tydzień - na chwile wjechał na podnośnik, ale stwierdzili, że koło dwumasowe zostało kiedyś wymienione na jednomasowe i przez to, aby dostać się do miski olejowej trzeba wyjąc cała skrzynię biegów i teraz czekają na potwierdzenie z VIP gwarant czy pokryją większe koszty robocizny. Czy rzeczywiście wymiana sprzęgła utrudnia dostep do pompy oleju? Czy serwis tylko gra na zwłokę? Będę wdzięczny za pomoc w ocenie sytuacji :) 

Opublikowano

Zabierz lepiej samochód z tego "serwisu"...Moduł olejowy i skrzynia to 2 tematy.

Opublikowano

Żeby ściągnąć miskę trzeba odkręcić dwie problematyczne śruby koło kola zamachowego. Dostęp bardzo słaby.  W przypadku normalnego sprzęgła czytaj dwunasy idzie zrobić to normalnie bo imbus wchodzi na styk. Pytanie jak wygląda sprawa z jednomasa może faktycznie koło blokuje dostęp do tych dwóch śrub miski. W takim przypadku trzeba by zrzucić skrzynie żeby zdjąć miske i dopiero wtedy będzie dostęp do modułu pompy. 

Edytowane przez .Pablo.