Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szyby elektryczne przód - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent: B6 Avant 2003r.

Szyby elektryczne przód (tył korbka).

Podnoszenie / opuszczanie szyb działa 3-4 tygodnie po czym milknie na tydzień, max dwa. I tak w kółko. Bez względu na temperaturę, wilgotność bla bla...

Jeśli działa, działają WSZYSTKIE przyciskie (oba po stronie kierowcy i ten jeden dla pasażera).

Jak nie działa, NIE DZIAŁAJĄ WSZYSTKIE.

Podejrzewa się głupiejący silniko-sterownik znajdujący się w lewych drzwiach.

Wrzucam zdjęcie jego oznaczenia.

Czy to może być prawda, że ten moduł odpowiada ze sterowania obiema szybami elektrycznimi ?

Jaka VCDSem sprawdzić, czy to wypluwa jakiś błąd ? Ktory to będzie moduł VAGa ? 

Elektryk pokazał mi na skanerze błąd tego modułu, ale ja wolę sam sobie sprawdzić VCDSem ;)

I na koniec - na co zwracać uwagę szukając zastępcy ? Wiem, że musi się zgadzać numer OE czyli 8e1959801A - ale co jeszcze jest istotne ?

Dzięki z góry za pomoc. 

20180820_200646.jpg

Opublikowano

A przypadkiem nie jest trafiona wiazka kabli w przelotce z drzwi kierowcy? ... Zdejmij gume i posprawdzaj kable to jest najczęstsza przyczyna. 

A szyby to w module komfortu 46 szukaj.

Na przyszłość jak nie wiesz gdzie to zrób sobie autoscan za pomocą vcdsa. Wybierasz z listy platforme w tym przypadku 8E i dajesz start. Program sam prześwietli wszystkie sterowniki i wypluje raport i ewentualne błędy 

Opublikowano
  • Autor

A coś mówił elektryk, że dwa kabelki w wiązce mu się nie podobają. 

Nigdy nie próbowałem tego zdejmować. To jest jakaś prosta czynność ? ja to się zawsze boję, że coś ruszę i rozwalę więc sam staram się nic nie rozbierać jeśli chodzi o jakieś delikatne w mojej ocenie elementy ;)

Dzięki za cynk z VCDSem ! Jutro sprawdzę co wypluje. 

Opublikowano

Jak auto bylo u elektryka i miał jakieś podejrzenia to powinien tam zerknąć i ewentualnie zrobić wstawke nowego kabla czy coś... A tak pewnie nic nie zrobił a za "usługę" skasował. Pomyśl nad zmianą elektryka na przyszłość. 

Opublikowano
  • Autor

Spokojnie, to mój lokalny zaufany elektryk i póki co nie wziął ani złotówki.

Analizę zrobił cząstkową bo wziął się za auto zbyt późno a ja musiałem je odebrać wieczorem ;)

Kable w tym przejściu miedzy budą a drzwiami rzeczywiście musza być rozdupcone gdyż dziś rano nie działały mi głośniki, pomerdałem tą gumą delikatnie i zaskoczyło.

Muszę to rozebrać i może się okazać, że większość wiązki jest już w kiepskim stanie. 

Zdam relację z dalszych prac.

Opublikowano
  • Autor

Kable w wiązce przechodzącej przez drzwi są ok. (te od sterowania szybami).

Czyli na 100% walnięty kontroler w drzwiach. 

Z resztą w VAGu potwierdzenie:

01331 -  Door Control Module; Driver Side (J386)
            49-10 -  No Communications - Intermittent

Proszę o porady jak namierzyć w 100% pasujący zamiennik. Wiadomo, numer OE musi być ten sam - ale co jeszcze ? 

Opublikowano

Jak dochodzi zasilanie do modulu to zobacz jeszcze czy przewody od cana nie sa urwane lub gdzies styki nie dociskaja. Cany sa pomaranczowe jeden z brazawym i drugi z zielonym paskiem skrecone ze soba na calej dlugosci. Moze z nimi jest problem albo posprawdzaj dla pewnosci bezpieczniki.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko z kablami cacy.

Jak namierzyć dobry moduł ? 

Opublikowano
  • Autor

Podbijam. Jak namierzyć prawidłowy moduł ???