Opublikowano 20 Sierpnia 20187 l Pacjent: B6 Avant 2003r. Szyby elektryczne przód (tył korbka). Podnoszenie / opuszczanie szyb działa 3-4 tygodnie po czym milknie na tydzień, max dwa. I tak w kółko. Bez względu na temperaturę, wilgotność bla bla... Jeśli działa, działają WSZYSTKIE przyciskie (oba po stronie kierowcy i ten jeden dla pasażera). Jak nie działa, NIE DZIAŁAJĄ WSZYSTKIE. Podejrzewa się głupiejący silniko-sterownik znajdujący się w lewych drzwiach. Wrzucam zdjęcie jego oznaczenia. Czy to może być prawda, że ten moduł odpowiada ze sterowania obiema szybami elektrycznimi ? Jaka VCDSem sprawdzić, czy to wypluwa jakiś błąd ? Ktory to będzie moduł VAGa ? Elektryk pokazał mi na skanerze błąd tego modułu, ale ja wolę sam sobie sprawdzić VCDSem I na koniec - na co zwracać uwagę szukając zastępcy ? Wiem, że musi się zgadzać numer OE czyli 8e1959801A - ale co jeszcze jest istotne ? Dzięki z góry za pomoc.
Opublikowano 20 Sierpnia 20187 l A przypadkiem nie jest trafiona wiazka kabli w przelotce z drzwi kierowcy? ... Zdejmij gume i posprawdzaj kable to jest najczęstsza przyczyna. A szyby to w module komfortu 46 szukaj. Na przyszłość jak nie wiesz gdzie to zrób sobie autoscan za pomocą vcdsa. Wybierasz z listy platforme w tym przypadku 8E i dajesz start. Program sam prześwietli wszystkie sterowniki i wypluje raport i ewentualne błędy
Opublikowano 20 Sierpnia 20187 l Autor A coś mówił elektryk, że dwa kabelki w wiązce mu się nie podobają. Nigdy nie próbowałem tego zdejmować. To jest jakaś prosta czynność ? ja to się zawsze boję, że coś ruszę i rozwalę więc sam staram się nic nie rozbierać jeśli chodzi o jakieś delikatne w mojej ocenie elementy Dzięki za cynk z VCDSem ! Jutro sprawdzę co wypluje.
Opublikowano 20 Sierpnia 20187 l Jak auto bylo u elektryka i miał jakieś podejrzenia to powinien tam zerknąć i ewentualnie zrobić wstawke nowego kabla czy coś... A tak pewnie nic nie zrobił a za "usługę" skasował. Pomyśl nad zmianą elektryka na przyszłość.
Opublikowano 21 Sierpnia 20187 l Autor Spokojnie, to mój lokalny zaufany elektryk i póki co nie wziął ani złotówki. Analizę zrobił cząstkową bo wziął się za auto zbyt późno a ja musiałem je odebrać wieczorem Kable w tym przejściu miedzy budą a drzwiami rzeczywiście musza być rozdupcone gdyż dziś rano nie działały mi głośniki, pomerdałem tą gumą delikatnie i zaskoczyło. Muszę to rozebrać i może się okazać, że większość wiązki jest już w kiepskim stanie. Zdam relację z dalszych prac.
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l Autor Kable w wiązce przechodzącej przez drzwi są ok. (te od sterowania szybami). Czyli na 100% walnięty kontroler w drzwiach. Z resztą w VAGu potwierdzenie: 01331 - Door Control Module; Driver Side (J386) 49-10 - No Communications - Intermittent Proszę o porady jak namierzyć w 100% pasujący zamiennik. Wiadomo, numer OE musi być ten sam - ale co jeszcze ?
Opublikowano 22 Sierpnia 20187 l Jak dochodzi zasilanie do modulu to zobacz jeszcze czy przewody od cana nie sa urwane lub gdzies styki nie dociskaja. Cany sa pomaranczowe jeden z brazawym i drugi z zielonym paskiem skrecone ze soba na calej dlugosci. Moze z nimi jest problem albo posprawdzaj dla pewnosci bezpieczniki.