marec-ki Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziwna sprawa. Dziś miałem mocne hamowanie przed skrzyżowaniem z kamerą łapiącą przejeżdżających na czerwonym. Wyhamowałem, wrzucam na luz a autem zaczęło bujać jak źle wypoziomowaną pralką. Zjechałem na pobocze, otworzyłem maskę i silnik mało nie wypadnie tak się telepał. Zgasiłem, odpaliłem i nadal to samo. Przy lekkim zwiększeniu obrotów nie trzęsie. Podczas jazdy tez wszystko ok. Ruszyłem dalej w drogę. Po robocie na zimnym silniku po odpaleniu to samo. Obroty spadły do 800 bujnęło mocno, wróciły na ok 850 i zaczeło znów mocniej bujać. Zrobiłem logi 13, 18 i 23. Za bardzo się nie znam ale 3 wtrysk to chyba tragedia Dodam, ze w przyszłym tygodniu jadę do Karola (Electro car) na wymianę oringów na wtryskach. Bo wczesniej na rozgrzanym silniku potrafiło lekko bujnąć autem ale duuużo mniej niż to co dziś się wydarzyło. Edytowane 7 Września 2018 przez marec-ki
kamil-vag Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 3 wtrysk albo padł, albo wystarczy podmiana oringów i dogięcie konektorków - bo i korekcja i bipy na nim są duże... przy okazji podmiana 2 z 3 i zobaczyc czy korekcja pojdzie za wtryskiem czy zostanie na cylindrze
marec-ki Opublikowano 5 Września 2018 Autor Opublikowano 5 Września 2018 A więc tak. Na drugi dzień jak po ostrym hamowaniu zaczęło mocno trząść silnikiem, odpalam auto i ku mojemu zdziwieniu jest wszystko ok. Zrobiłem rundę, rozgrzałem silnik i nadal jest ok. Jedynie co to było delikatne bujanie autem, czyli problem który występuje od ok 2-3 lat ale ostatnio się nasilił i z tym problemem byłem umówiony do Karola (Elektrocar). Karol po telefonicznym opisaniu objawów stwierdził, że to na 90% uszczelnienie pompek. Pojechałem do Karola i za 2h telefon. Pompki ok, sztywno siedzą, nie ma się do czego przyczepić. Diagnoza ? Wytarte krzywki na wałku rozrządu. Decyzja wymieniamy wałek, panewki i popychacze. Wałek Kolben Shmidt. Trochę mnie to kosztowało no ale mus to mus. Odebrałem auto i co ? i kurdę nadal jest delikatne bujanie na rozgrzanym silniku !! Sprawdziłem raz jeszcze kompem pompki i tak to się przedstawia (załącznik). Macie jakiś pomysł czemu to auto nadal buja ? Filtr paliwa wymiany co rok. W tym roku wymieniana pompa vacum. Poduszki pod silnikiem wymienione.
Rekomendowane odpowiedzi