Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Za małe ciśnienie doładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wprawdzie problem nie dotyczy mojego samochodu tylko passata szwagra ale silniki mamy identyczne. Z racji, że już posiadam kabelek to logowanie mi przypada :-)

Problem rozpoczął się w grudniu - samochód łapał notlaufa powyżej prędkości 120 km/h. Podpięcie VAGa - błąd nr 17958.

Oddał do mechanika - orzeczenie - zapieczona kierownica w turbinie - podobno rozruszał i przesmarował. Pomimo jazdy raczej na wyższych obrotach

pomogło na miesiąc z hakiem.

Na początku lutego problem powrócił - blad nr 17958. Tym razem podłączamy sami VAGa.

logi dynamiczne 01-011

9224516775b2f6b4m.jpg

Diagnoza - za wysokie ciśnienie doładowania. Z braku czasu niestety nie zrobił z tym nic. Samochód był oszczędzany - delikatna jazda - żadnego katowania.

Tak było do przedwczoraj - teraz auto nie ma mocy cały czas. Niby jedzie ale tak na pół gwizdka.

Podpięcie VAGa - bląd nr 17958 był ale jak go skasowałem to więcej się nie pojawił.

logi dynamiczne 01-011

665f484add9af326m.jpg

Niestety samochód nie chciał się wkręcić na wyższe obroty pomimo pedału wciśniętego non stop do podłogi.

Poprosiłbym o porady co jeszcze zlogować aby można było postawić diagnozę i szukać usterki.

Z góry dzięki.

Opublikowano

pierwsze logi swiadczyly o zapieczonych kierownicach ,mechanik pomogl ale na chwile najlepiej jest wyczyscic turbo czyli te kierownice w turbinie ale trzeba ja wyjac , teraz logi grupy 011 wygladaja jakby była dziura w dolocie i turbinka prawie nie ładuje , albo turbina sie wysrala od jazdy z zapieczonymi kierownicami i ciaglym przeladowaniem ale to wersja mało optimistyczna, dlatego sprawdził bym dolot wezyki rury czy nie ma gdzies dziury

Opublikowano

szukaj dziury [pewnie jakis waz zwalilo od przeladowania],wywal kata i wyczysc turbo ...

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj stwierdziliśmy, że na wężyku dochodzącym od góry do turbiny (podobno to regulator podciśnieniowy kierownic turbiny) nie ma ciśnienia ani podciśnienia, a przynajmniej nie jest ono wyczuwalne ręcznie.

Oczywiście nasuwa się pytanie czy to na początku były zapieczone kierownice czy może już wtedy szwankował jakiś zawór N75.

Czy pomoże w diagnozie logowanie BS011 ? Czy w ogóle wolno ? Wyczytałem w poradniku o diagnozie VAG że silniki wyposażone w PD nie wolno logować w trybie BS.

Opublikowano

Nie jestem ekspertem, ale jak miałem przygody z turbo sprężarką w mojej lali, to żadne chwilowe naprawy nie pomagały.Jeśli twój szwagier ma turbo z zmienną geometrią to lepiej niech poszuka dobrego sklepu, mechanika i szykuje portfel na spory wydatek.Chyba że ma mniej skomplikowaną spręzarke i lubi ciągle przy niej dłubać-wtedy ma to może sens. W każdym razie znam przypadek próby oszczedzania w tej materii i niestety skończyło sie to remontem całego silnika. Moim zdaniem lepiej raz a dobrze trząchnąć kieszenią i mieć pewność że wszystko gra. Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Dzisiaj stwierdziliśmy, że na wężyku dochodzącym od góry do turbiny (podobno to regulator podciśnieniowy kierownic turbiny) nie ma ciśnienia ani podciśnienia, a przynajmniej nie jest ono wyczuwalne ręcznie.

Oczywiście nasuwa się pytanie czy to na początku były zapieczone kierownice czy może już wtedy szwankował jakiś zawór N75.

Czy pomoże w diagnozie logowanie BS011 ? Czy w ogóle wolno ? Wyczytałem w poradniku o diagnozie VAG że silniki wyposażone w PD nie wolno logować w trybie BS.

011 BS spokojnie mozesz zrobic ...

Opublikowano
  • Autor

Usterka zlokalizowana. Rozłączony przewód podciśnieniowy z trójnika, który jest schowany pod plastikami od dolotu powietrza do filtra. (pomiędzy turbiną a reflektorem).

Brak turbo rozwiązany, pozostały jeszcze zapieczone kierownice wiec auto w przyszłym tygodniu idzie na kompleksowe czyszczenie turbiny.

Serdeczne dzięki wszystkim za porady.