JacM Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Czesc jest problem i mam nadzieje ze mo pomozecie... Najpierw krotkie intro: Audi A4 2.7TDI 2006/2007 w automacie (B7) wersja S-line. Dolozylem do istniejacej kierownicy wielofunkcyjnej tempomat (bylo bez problemu) oraz odblokowalem pelny FIS. Po uruchomieniu tegoz FIS-a pojawil mi sie komunikat o braku plynu w spryskiwaczu - normalny objaw. Teraz z tego co udalo mi sie znalezc w sieci mam trzy opcje: 1. zalozyc czujnik do zbiorniczka - odpada, nie potrzebuje tego gadzetu 2. zmostkowac piny w kostce za licznikiem - raczej rowniez odpada, nie lubie takich przerobek 3. wylaczyc opcje w komputerze - to wlasnie chcialem zrobic i pojawily sie pewne problemy. Problem numer 1 Po wejsciu w opcje 17 i przekodowanie tzn wg porad w sieci odjecie wartosci 4 od jednej z pozycji, modyfikacja zostala odrzucona a co wiecej nie moge powrocic do starej wartosci. Oryginalnie bylo tam 0006111 i teraz kiedy chce wpisac te samo wartosc mam komunikat ".......accepted" jednak wartosc pojawia sie 0006341. Dlaczego? Jak wrocic do starych ustawien? Problem numer 2 Jak wylaczyc opcje ostrzegajaca mnie o tym spryskiwaczu? Troszke "bawilem sie" roznymi wartosciami w oknie kodowania i tak 8 na 10 prob wartosci wpisane byly same zmieniane przez system na inne. Czy tu istnieje jakis algorytm przeliczania? Mam nadzieje ze temat znany wsrod forumowiczow, i temat dla wtajemniczonych bedzie banalny.... jednym slowem prosze o pomoc ? pozdr, J.
lipmar1789 Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Mój wpis niewiele wniesie ale: 1) sterownik może nie przyjąć wartości, na które nie został dostosowany. Przez to wyrzuca błąd i wpisuje wartości zbliżone. Po drugie bezpieczniej jest nie ingerować w nastawy. To zawsze prowadzi do niepotrzebnych komplikacji. Warto lepiej szukać innych rozwiązań. 2) nie wiem dlaczego nie chcesz zmostkować pinu. Poświęcisz max 10min. Wystarczy nabyć jakiś goldpin i 10-15cm przewodu. Śrubę z masą masz zaraz za licznikiem. Też nie jestem zwolennikiem "januszowania", ale pomyśl ile w tym wypadku byś ominął problemów. Moja rada na teraz: zmasuj ten pin i problem powinien się rozwiązać
Rekomendowane odpowiedzi