mugolina Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 Witam, chce jechać do gazownika ustawić instalację lpg bo mam w kanale 32 do +12%. Chciałem się dowiedzieć co sprawdzić po regulacji czy jest dobrze ustawione ? Log kanału 002+032 i coś jeszcze ? Jak wykonać korekty długoterminowe ? Bo nie mogę nic znaleźć jak je wykonać.
przem8 Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 Korekty długoterminowe masz w kanale 32 - pierwsze okienko bieg jałowy , a drugie to pod obciążeniem. Korekty same się ustawiają i są już widoczne po kilkunastu km od kasowania. Jak chcesz sprawdzić lpg po strojeniu to skasuj korekty (kasując błędy) i log dynamiczny 2+33 - wyjdzie Ci jak jest wystrojony pod pełnym butem. Możesz zrobić też log 2+33 podczas normalnej jazdy i zobaczysz jak oscylują wskazania sondy. Najlepiej jakby oczywiście było w okolicach 0.0 ale +/-5 jest b.dobrze. 1
mugolina Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 Godzinę temu, przem8 napisał: Korekty długoterminowe masz w kanale 32 - pierwsze okienko bieg jałowy , a drugie to pod obciążeniem. Korekty same się ustawiają i są już widoczne po kilkunastu km od kasowania. Jak chcesz sprawdzić lpg po strojeniu to skasuj korekty (kasując błędy) i log dynamiczny 2+33 - wyjdzie Ci jak jest wystrojony pod pełnym butem. Możesz zrobić też log 2+33 podczas normalnej jazdy i zobaczysz jak oscylują wskazania sondy. Najlepiej jakby oczywiście było w okolicach 0.0 ale +/-5 jest b.dobrze. No ja aktualnie mam w granicy +10/12% Tak mi fachowiec ustawił ? Czyli ustawić instalację, po jej ustawieniu podłączyć vaga, skasować błędy, włączyć grupę 32 i jeździć na lpg obserwując drugie okienko ? I log 002+033 podczas normalnej jazdy tzn normalnie włączyć logowanie i jechać spokojnie tzn nie do odcinki tylko normalnie jak auto użytkuje ? I ile czasu tak jechać ?
przem8 Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 53 minuty temu, mugolina napisał: Czyli ustawić instalację, po jej ustawieniu podłączyć vaga, skasować błędy, włączyć grupę 32 i jeździć na lpg obserwując drugie okienko ? Jak Ci gazownik będzie ustawiał instalacje w czasie jazdy na korekty sondy to powinno być wszystko dobrze. Takie strojenie trochę powinno potrwać i należy obserwować jak zachowują się korekty pod pełnym obciążeniem i przy normalnej, spokojnej jeździe. To nie jest żadna filozofia mając stały podgląd na wartości sondy z vaga. Skasuj błędy po strojeniu i log 2+33 zrób z pedałem w podłodze i drugi możesz przy normalnej jeździe robiąc kilka km po mieście, czy gdzie tam jeździsz na co dzień lub siądź z boku jako pasażer i patrz jak zachowują się korekty krótkoterminowe gr.33? Po przejechaniu powiedzmy 20km tylko podejrzyj jakie są wartości w gr. 32 Pytanie czy na benzynie wszystko jest w normie?
mugolina Opublikowano 9 Września 2018 Autor Opublikowano 9 Września 2018 1 godzinę temu, przem8 napisał: Jak Ci gazownik będzie ustawiał instalacje w czasie jazdy na korekty sondy to powinno być wszystko dobrze. Takie strojenie trochę powinno potrwać i należy obserwować jak zachowują się korekty pod pełnym obciążeniem i przy normalnej, spokojnej jeździe. To nie jest żadna filozofia mając stały podgląd na wartości sondy z vaga. Skasuj błędy po strojeniu i log 2+33 zrób z pedałem w podłodze i drugi możesz przy normalnej jeździe robiąc kilka km po mieście, czy gdzie tam jeździsz na co dzień lub siądź z boku jako pasażer i patrz jak zachowują się korekty krótkoterminowe gr.33? Po przejechaniu powiedzmy 20km tylko podejrzyj jakie są wartości w gr. 32 Pytanie czy na benzynie wszystko jest w normie? Z tymi fachowcami to daj spokój.. U jednego byłem, miał +25% i mówił że jest ok. U drugiego byłem to z 25% teraz mam 10-12% teraz jadę właśnie żeby mi to poprawił. Ustawial instalacje na postoju, tylko kazał dodać gazu i to takie ustawianie. Na benzynie jest 0 czasami wyskoczy na minus 1,1.5 i trochę na plus ale max 3.5.
przem8 Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 Godzinę temu, mugolina napisał: Ustawial instalacje na postoju, tylko kazał dodać gazu i to takie ustawianie. Jak znowu tak ma być to daj sobie spokój, szkoda pieniędzy. Trzeba się przełamać, zakupić kabel i samemu ogarnąć. Zaoszczędzisz czas i pieniądze ?
mugolina Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 23 godziny temu, przem8 napisał: Jak znowu tak ma być to daj sobie spokój, szkoda pieniędzy. Trzeba się przełamać, zakupić kabel i samemu ogarnąć. Zaoszczędzisz czas i pieniądze ? Jak dobrać taki kabel ? Mam instalację brc to taki kabel muszę kupic i jako program ?
mugolina Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) A tu podgladalem te parametry. W kanale 33 Max dochodziło do 25 ale było zazwyczaj w granicach 3-8 czasami wyskoczyło na minus (patrzyłem przez jakieś 30km) I tu log statyczny http://vaglogi.pl/log-032_033_OHx43vq.html Edytowane 10 Września 2018 przez mugolina
przem8 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 26 minut temu, mugolina napisał: Jak dobrać taki kabel ? Mam instalację brc to taki kabel muszę kupic i jako program ? Myślałem, że masz staga. W brc się nie orientuje, a wiem tyle, że mało monterów umie to dobrze zamontować i ustawić jak trzeba.
mugolina Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 33 minuty temu, przem8 napisał: Myślałem, że masz staga. W brc się nie orientuje, a wiem tyle, że mało monterów umie to dobrze zamontować i ustawić jak trzeba. Byłem właśnie u dwóch to jeden mówił że jest ok a drugi ustawił jak ustawił. Do góry wrzuciłem logi i zdjęcia.
przem8 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Jeśli korekty są takie jak na zdjęciach to jest ok. Możesz zrobić dynamiczny 2+33 na lpg jeszcze.
mugolina Opublikowano 10 Września 2018 Autor Opublikowano 10 Września 2018 12 minut temu, przem8 napisał: Jeśli korekty są takie jak na zdjęciach to jest ok. Możesz zrobić dynamiczny 2+33 na lpg jeszcze. Nie wiem czy te korekty są poprawne ale raczej chyba tak. Skasowalem błędy, przejechalem z jakieś 20 km i włączyłem ten kanał i takie parametry były, parametry przy normalnej jeździe, co jakiś czas trochę się zmienialy ale cały czas były podobne.
przem8 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Norma dopuszcza +/-10 ale jak są w przedziale +/-5 to jest gitara. Wyjeździj zbiornik gazu i zobacz jak to będzie wyglądać.
mugolina Opublikowano 11 Września 2018 Autor Opublikowano 11 Września 2018 20 godzin temu, przem8 napisał: Norma dopuszcza +/-10 ale jak są w przedziale +/-5 to jest gitara. Wyjeździj zbiornik gazu i zobacz jak to będzie wyglądać. Korekty długoterminowe w miarę ok a log dynamiczny porażka.. http://vaglogi.pl/log-002_033_118_XkLhSQ.html
przem8 Opublikowano 11 Września 2018 Opublikowano 11 Września 2018 Pod pełnym obciążeniem za bogato. Poszukaj na lpg forum może jest ktoś w okolicy kto ogarnia strojenie brc.
Rekomendowane odpowiedzi