kris_kilt Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam Od predkosci powiedzmy 50-60km/h zaczyna sie dobywac dziwek spod auta , opony i łożysko raczej wykluczyłem , poniewaz dzwiek sie pojawia przy ww predkosci do ok 120-130 pozsniej zanika (opor powietrza),najbardziej slyszalny jest przy lekkim naciskaniu pedalu gazu jedynie dla utrzymania predkosci , jak wrzucam luzz tez jest ale juz nie taki intensywny , tak samo jak przyspieszam zdecydowanie - jest nadal ale rowniez juz nie taki intensywny.bylem u 2 mechanikow i oboje w zasadzie stwierdzili to samo(oczywiscie nie na 100% mowili) ze najprawdopodobniej bedzie to dyferencjał w skrzyni biegow (luz na zębatkach - w poziomie) , słyszalny jest rowniez dziwek pojedynczy(takie jakby "tyk" - ciezko to opisac slownie) gdy wrzucam wyzszy bieg (np z 1 na 2 , z 2 na 3). Z tego co sie dowiedziałem naprawa jest calkowicie nie oplacalna , pozniewaz nie do konca wiadomo gdzie to moze byc w tej skrzyni biegow.powiedziano mi ze jak cos to wymiana skrzyni calkiem - najtansza opcja , lecz rowniez ze mozna z tym jezdzic 50-100 tys.km do poki sie poprostu nie sypnie skrzynia.wymienilem rowzniez olej w skrzyni , lecz na korki przy magnesie nie bylo zadnych opylkow metalu ani nic , wiec skrzynia chyba sie nie sypie , i juz sam niewiem dokalndie co to moze byc tak na 100% prosze o jakas pomoc doswiadczonych uzytkownikow forum raczej tez nie sadze zeby to bylo łozysko , bo z tego co sie orientuje(chodz niejestem doswiadczony w sprawach motoryzacyjnych - ucze sie wsyztskiego dopiero na tym aucie)szumialo by niezaleznie czy przyspieszam , czy jade na luzie czy utrzymuje predkosc , a tutaj czasem jest mocniejszy , slabszy , najbardziej jak muskam doslownie pedal gazu na utrzymanie predkosci.opony chyba tez odpadaja , bo ten dziek byl minimalnie slyszalny na letnich oponach(trzeba bylo sie naprawde bardzo wsluchac),jak zmienilem na zimowe to sie troche nasilił - chodz jak juz wspomnialem , jestem raczej laikiem w tych sprawach i ucze sie na bierzaco p.s jesli by to byla jednak skrzynia , to tak z ciekawosci - czy ktos moze wie, czy jest technologicznie mozliwe przy zmianie skrzyni wrzucic 6 biegowa w miejsce 5? Audi A4 '95r AAH 2.8L V6 bez klimy Pozdrawiam
mstan Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam Generalnie jest trudno opisać dźwięki towarzyszące pracy silnika, a tym bardziej skrzyni biegów. Piszesz:"wymienilem rowzniez olej w skrzyni , lecz na korki przy magnesie nie bylo zadnych opylkow metalu ani nic , wiec skrzynia chyba sie nie sypie , i juz sam niewiem dokalndie co to moze byc tak na 100%" Zalecane jest by nie zmieniać oleju w skrzyni biegów.Jedynie uzupełniać poziom oleju.Jeżeli ilość opiłków metalowych na magnesach byłaby duże, to świadczyłoby o dużym zużyciu zębatek.W większości jest tak że odpowiednio eksploatowana skrzynia jest w stanie"przeżyć" silnik. Nie osądzał bym zbyt srogo mechaników,gdyż chyba mają racje. Części metalowe mają to do siebie że przenoszą dźwięk, a obudowa skrzyni działa jak pudło rezonansowe. Dlatego nawet małe uszkodzenie zębatki generuje dźwięk który jest wzmacniany i przenoszony.Między innymi dlatego z takimi usterkami można jeździć bardzo długo. Jak już wspomniałem żywotność skrzyń jest bardzo długa i dlatego opłaca się za parę złotych podmienić skrzynię (używaną). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi