Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik grzeje się do wysokiej temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z gotują a się b7ka, mianowicie od czasu wypalania dpf zaczął się grzać (tak wiem, wypalanie wiąże się z większą dawka paliwa podawane go przez pompowtrsyki), ale dpf został wypalony a silnik grzeje się dalej, noga z gazu i ratowanie wraca do normy, grzeje się tak głównie przy wyższych prędkościach na 5 i 6 biegu,jakieś sugestie? 

Opublikowano

Grzeje się tzn. jakie osiąga temperatury?

Też mam BPW i jadąc na 6 biegu ok. 3-3.5 tys obrotów mam ciągle 90 stopni.

Opublikowano
W dniu 7.10.2018 o 14:31, 21kyre napisał:

Witam, mam problem z gotują a się b7ka, mianowicie od czasu wypalania dpf zaczął się grzać (tak wiem, wypalanie wiąże się z większą dawka paliwa podawane go przez pompowtrsyki), ale dpf został wypalony a silnik grzeje się dalej, noga z gazu i ratowanie wraca do normy, grzeje się tak głównie przy wyższych prędkościach na 5 i 6 biegu,jakieś sugestie? 

Może dał byś chociaż jakieś konkretne informację które pozwolą na przemyślenie sytuacji ?:naughty:

- płyn w układzie chłodzenia jest w zalecanej ilości ?

- jakie wartości temperatury pokazuje wskaźnik na blacie ?

- silnik osiąga takie temperatury że płyn chłodniczy wrze w układzie chłodzenia i wywala go z układu ?

- czy po mocniejszym , chwilowym " przebutowaniu " sprzętu na nie do końca rozgrzanym silniku płynu chłodzącego drastycznie nie ubywa ?

- sprawdzałeś i porównywałeś ze sobą temperatury odczytywane z G2 i G62, są podobne w całym roboczym zakresie ?

- Jaką największą temperaturę z nich odczytałeś ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Ilość płynu jest bez zmian, zero ubytku, nieszczelności nie znalazłem, czujników nie sprawdzałem, bo nie mam czym, a nie mam czasu jeździć i sprawdzać. 

Najwięcej ile miałem to ponad 110 st. Wskazówka była za pierwszą kreska po 90 st. Wtedy już się zapalilo ostrzeżenie o wysokiej temperaturze. 

I nie wiem czy płynu ubywa, ponieważ na zimnym silniku go nie katuje :)

Opublikowano

Wymień panie uszczelke pod głowica.  Jest ciśnienie w wężach?  Jak doszles do 110 stopni to uszczelka napewno padla

Opublikowano
2 godziny temu, Bartec6184 napisał:

Wymień panie uszczelke pod głowica.  Jest ciśnienie w wężach?  Jak doszles do 110 stopni to uszczelka napewno padla

Jeździłem swoją ponad 10kkm z uszkodzoną uszczelką pod głowicą , po każdym mocniejszym potraktowaniu pedału gazu wywalała prawie wszystko ze zbiorniczka wyrównawczego , a mimo to silnik  się nie przegrzewał na tyle by wskazówka temperatury cokolwiek przekroczyła 90 st. C :P

Tak że Twoje stwierdzenie co najwyżej może przestraszyć kolegę, jeżeli jest strachliwy  :D

Możesz w ciemno zmienić termostat, ale bez sprawdzenia temperatur z obu czujników o których pisałem wyżej nie daję pewności że na pewno to jego wina.

Ale puki co to wszystko na to wskazuje :)

P.S.

Jak go na odcinku 2 km przebutujesz przy temperaturze chłodziwa rzędu 60-70 st. C, to na pewno nic mu nie będzie a zyskasz praktycznie pewność czy nie ma problemu z uszczelką głowicy :hi:

Opublikowano
15 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Jeździłem swoją ponad 10kkm z uszkodzoną uszczelką pod głowicą , po każdym mocniejszym potraktowaniu pedału gazu wywalała prawie wszystko ze zbiorniczka wyrównawczego , a mimo to silnik  się nie przegrzewał na tyle by wskazówka temperatury cokolwiek przekroczyła 90 st. C :P

Tak że Twoje stwierdzenie co najwyżej może przestraszyć kolegę, jeżeli jest strachliwy  :D

Możesz w ciemno zmienić termostat, ale bez sprawdzenia temperatur z obu czujników o których pisałem wyżej nie daję pewności że na pewno to jego wina.

Ale puki co to wszystko na to wskazuje :)

P.S.

Jak go na odcinku 2 km przebutujesz przy temperaturze chłodziwa rzędu 60-70 st. C, to na pewno nic mu nie będzie a zyskasz praktycznie pewność czy nie ma problemu z uszczelką głowicy :hi:

Ja nikogo nie chce straszyć zresztą nie wiem czego się tu bać. Ja porostu opisałem swój przypadek, miałem takie objawy i była to uszczelka pod głowica. Pozdro

Opublikowano
5 godzin temu, Bartec6184 napisał:

Ja nikogo nie chce straszyć zresztą nie wiem czego się tu bać. Ja porostu opisałem swój przypadek, miałem takie objawy i była to uszczelka pod głowica. Pozdro

Jak umie czytać to napisałeś by kolega wymienił uszczelkę pod głowicą, nie popierając tej rady niczym co mogło by taką radę uzasadnić , ani nie podałeś w jaki sposób zweryfikować czy masz rację :whistling:

Jeżeli nawet pytanie o twarde węże  by się potwierdziło to w tych silnikach nie daje to podstawy do wyciągania jednoznacznego wniosku o uszkodzeniu uszczelki pod głowicą, równie dobrze przyczyną przedostawania się spalin do układu chłodzenia może być nieszczelność chłodnicy spalin :naughty:

Opublikowano
30 minut temu, piotrsob1 napisał:

Jak umie czytać to napisałeś by kolega wymienił uszczelkę pod głowicą, nie popierając tej rady niczym co mogło by taką radę uzasadnić , ani nie podałeś w jaki sposób zweryfikować czy masz rację :whistling:

Jeżeli nawet pytanie o twarde węże  by się potwierdziło to w tych silnikach nie daje to podstawy do wyciągania jednoznacznego wniosku o uszkodzeniu uszczelki pod głowicą, równie dobrze przyczyną przedostawania się spalin do układu chłodzenia może być nieszczelność chłodnicy spalin :naughty:

Ja tam żadnej chłodnicy spalin nie miałem. U mnie była to po prostu uszczelka i już.   A że napisałem żeby wymienił uszczelke to była tylko sugestia żeby sobie to zweryfikowal z mechaniki em u siebie lub z kims kto się zna. Nie ma co się chwytać za słówka.  To tylko sugestie i każdy może podawać swoje. A niekoniecznie musi być to prawda. 

Opublikowano

Nie chodzi mi o to by się za słówka łapać, Twoja " sugestia " była tak stanowcza że kolega mógł w nią uwierzyć i przy ździebku pecha wydać niepotrzebnie ze dwa klocki.. :P:D

Opublikowano
15 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Nie chodzi mi o to by się za słówka łapać, Twoja " sugestia " była tak stanowcza że kolega mógł w nią uwierzyć i przy ździebku pecha wydać niepotrzebnie ze dwa klocki.. :P:D

Może i racja.  Sorki.  

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam, I przepraszam za brak mojej obecności w wątku, ale problem został rozwiązany. Problemem był zapachany wężyk, oraz termostat się nie zamykał. 

Dzięki wszystkim za zaangażowanie w mojej sprawie ?

Opublikowano
5 godzin temu, 21kyre napisał:

Witam, I przepraszam za brak mojej obecności w wątku, ale problem został rozwiązany. Problemem był zapachany wężyk, oraz termostat się nie zamykał. 

Dzięki wszystkim za zaangażowanie w mojej sprawie ?

No ciekawe, zalewałeś układ chłodzenia wodą ze stawu i niechcący żaba wpadła :D:grin:

Sorry że ironizuję , ale niby czym ten wężyk się zatkał, jak w układzie był G12 ?:whistling:

Nie zamykający się termostat będzie powodował niedogrzanie silnika, a nie jego przegrzewanie ...

Ciekawa diagnoza :)