Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moduł airbag / abs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W moim exeo mam następujący problem,  po wymianie modułu airbag 3r0-959-655 i przystosowaniu go do vin, wyskakują błędy 18055 i 1321 (wyświetla się kontrolka ABS i Ręcznego).  Ma ktoś pomysł jak usunąć te błędy (po skasowaniu błędów nie ma,  ale kontrolki się świecą, a po ponownym uruchomieniu zapłonu błędy znowu się pojawiają)? Proszę o pomoc walczę z tym od czwartku.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

sprawdź poprawność kodowania sterownika oraz  w szczególności adaptację w kanałach 50 i 51

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_(8E)_Airbag_9.41#Adaptation

typ hamulców wyczytasz z kodowania ABS lub z kodów z wlepki

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4_(8E)_Brake_Electronics_(Bosch_5.7)

Edytowane przez bobikos
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano

To wszystko mam zrobić w ustawieniach abs czy airbag, błędy są tylko w abs'ie? Który to kod z wlepki?

Opublikowano (edytowane)

adaptacja o której pisałem jest do wykonania w module airbag.

W kanale 51 masz rozmiar hamulców i oznaczenia w nawiasach (np 1LA) mówią o rodzaju hamulców. Ten kod możesz znaleźć na wlepce w książce serwisowej lub w bagażniku

Można też odczytać z kodowania abs (po to jest ten drugi link).

Edytowane przez bobikos
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Dziękuje udało się:)

Podpiąłem stary moduł i zrobiłem takie same ustawienia 50 i 51, kontrolki i błędy zniknęły.

Czy po wymianie tego modułu airbag mam jeszcze coś pozmieniać żeby wszystko było ok i bezpiecznie?

Opublikowano

Ważne jest samo kodowanie sterownika airbag, ale podejrzewam że to zrobiłeś skoro nie wyrzuca błędów.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano (edytowane)

w kodowaniu jak wpiszę wartości takie jak w starym sterowniku i zatwierdzę wyskakuje"kodowanie nie powiodło się"

Edytowane przez polak-2005
Opublikowano

a czego nie zakodowałeś? Napisz jakie kodowanie miałeś i co masz teraz? U mnie sterownik airbag ciężko przyjmował kodowanie. Musiałem kilka razy próbować żeby w końcu załapał nowe kodowanie.

Opublikowano

w starym sterowniku miałem 00012340 a w "nowym" 00012355