kasztanowy.jim Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Cześć, Rozważam zakup A4 b8 w benzynie - moje wymarzone auto, jestem na etapie rozkminy, czy na moje potrzeby to będzie rozsądny wybór. Jeżdżę głównie po mieście (ok. 400-800 km miesięcznie po zakorkowanym Wrocławiu). Przeglądając raporty spalania 1.8 TFSI wychodzi, że w cyklu miejskim weźmie spokojnie 10l/100km, może nawet 11-12l. Czy możecie skonfrontować te dane z Waszymi doświadczeniami? Mimo że serce chce audi, rozum zaczyna marudzić, że jak na moje możliwości finansowe może być za drogie w eksploatacji. Budżet to max. 40 tys., w tej cenie mogę nie dostać roczników z poprawioną wersją tego silnika. Obawiam się, że będę miał średnio udaną jednostkę benzynową (możliwość awarii) + drogie części + jeszcze duuuże spalanie w mieście. Czy tak faktycznie jest? Będę zobowiązany za porady bardziej doświadczonych kowbojów dróg ;) Bo rozumiem, że gazowanie tego silnika to samobójstwo? ;)
Stacyjny Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 przy przebiegu 800km w mieście 1.8 TFSI moim zdaniem to pomyłka. Zagazować to idzie bez problemu tylko trochę koszt przeraża. Za 40000 PLN masz Avensisa III w LPG i śmigasz za pół darmo. Chyba, że musi być "prestiż" AUDI.
kasztanowy.jim Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Opublikowano 4 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź - tak jak napisałeś, serce jest za audi, ale wygra raczej rozsądek. Japońskich aut się trochę boję (koszty części). Zaczynam się przychylać do insigni, 1.4T z fabrycznym gazem. Trochę offtop, ale co o tym myslisz?
Stacyjny Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Mam A4B5 1.8T oraz Toyote Corolle E15 . W audi wsadziłem trochę kasy w japońca poza olejami, filtrami, tarczami, klockami to nic. Ogólnie niemce psują sie częściej ale ceny są w rozsądnych pieniądzach, natomiast japończyki z reguły psują się żadziej ale koszta są wyższe. Co do Insignia. Ojciec od 4 lat jeżdzi Insignia 2.0 CDTI 130km. Fajne wygodne autko. Spory bagażnik. Ale czuć masę samochodu. Co do 1.4T się nie wypowiem,bo nie jechałem Insignią z tym motorem.
Damjan Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) Można jeszcze rozważyć Seat Exeo ze starym dobrym 1.8T 150 KM na wtrysku pośrednim. Silnik dobrze znosi gaz i zawsze można mu podnieść moc. Auto to kopia B7 tylko młodsze. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Damjan
Pt31 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2018 miałem poprzednio Forda Focusa z silnikiem wolnossącym 1,8 o tej samej mocy i palił litr więcej niż Audi. Audi mi pali w cyklu miejskim 8,4 Pb
Robert West Opublikowano 21 Stycznia 2019 Opublikowano 21 Stycznia 2019 1.8 TFSI CDHB - jazda 90% miasta, krótkie odcinki 3-5km na raz od 10.8-12, zależy od ilości postojów z włączonym silnikiem. Ogółem nie ma tragedii.
tomas13ko Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Mam a4 b8 Tfsi 160km z 2009r , Spalanie w miescie 15l/100km
Rekomendowane odpowiedzi