Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Olej w okolicy obudowy filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DSC_0198.JPGDSC_0198.JPGWitam nie mam pojęcia i bardzo mnie to nurtuje. Obudowa filtra powietrza w 1.9tdi avf w stronę kabiny wystaje jakby wyjście na jakąś rurkę, przez nią pryska delikatnie olejem silnikowym,zrobiłem tym autem 7 tys km po wymianie oleju nic nie dolewam nic też nie ubyło, sa to mililitry dosłownie jedzie dobrze pracoje równo nie kopci wcale. Czy tam powinno coś być podłączone? Z kad ten olej? 

Edytowane przez Insanekielek

Opublikowano

Może jakieś zdjęcie tego tajemniczego króćca ?

Z tego co kojarzę to jest tam chyba króciec o średnicy ok 4 mm z którego przefiltrowane powietrze o ciśnieniu atmosferycznym,  pobierają zaworki podciśnieniowe .

Ale jak nic nie jest tam podłączone to skąd tam ma się pojawić olej ?

Opublikowano
  • Autor

Wrzuciłem foto. Na oko rurka ma około 8mm 

Opublikowano

Tak, to króciec dla przewodu idącego z zaworków podciśnienia...

Jakoś sobie nie mogę wyobrazić co musiało by się stać z silnikiem by tędy oliwa zaiwaniała :whistling:

Cyba że odma mocno przepuszcza olej a na którymś z cylindrów jest nie domykający się lub wypalony zawór ssący , co by powodowało cofkę towaru z odmy do puszki filtra ....:decayed:

Pokaż jak wygląda wkład filtra powietrza i wnętrze puszki filtra :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Ok okazało się że filtr jak i obudowa są czyste a króciec zaslepiony. Egr jest przyczyną. Czy może być zaphany jest też możliwość że to to małe coś od gaszenia silnika. Plan jest taki czyszczę egr czyszczę odme i sprawdzam rury powietrza od turbo czy nie pluje olejem. 

Edytowane przez Insanekielek

Opublikowano
6 godzin temu, Insanekielek napisał:

Ok okazało się że filtr jak i obudowa są czyste a króciec zaslepiony. Egr jest przyczyną. Czy może być zaphany jest też możliwość że to to małe coś od gaszenia silnika. Plan jest taki czyszczę egr czyszczę odme i sprawdzam rury powietrza od turbo czy nie pluje olejem. 

:naughty:

Czyli norma, EGR albo uszczelnienie rury do niego dochodzącej leje olejem na około :P

Obmyj lub wyczyść okolicę EGR-a , pojeździj trochę i będziesz wiedział w którym dokładnie miejscu jest problem :hi: