Jump to content
IGNORED

Zanizone odszkodowanie prosze o porady :)

Recommended Posts

Siemanko grupowicze :) 
Ile mogę za to wołać? 
Wycena PZU wynosi 1480 zl za widoczne szkody moim zdaniem troche śmieszna cena a własciwie troche bardzo
Warto się odwoływać czy co robic w tej sytuacji? Prywatny rzeczoznawca? 
W kosztorysie jest mowa o częściach zamiennych których cena przeswiadcza mnie o tym że są to nieoryginalne zamienniki
W dodatku napisane jest że pozostałe uszkodzenia tj błotniki zderzak i elementy pod nim przeznaczone są do naprawy A nie wymiany 
 Nie chce aby pokrzywione elementy były znow wykrzywiane i klepane oraz szpachlowanie skoro jest to część ruchoma (wymienna) i ogólnodostępna Pozdrowki ;)
(SZKODY NIE WIDOCZNE NA ZDJECIACH)
-zlamany dolny zawias schowka ktory sie otworzyl w momencie zderzenia
-pęknięte mocowania reflektorów lewego i prawego
- popękany kierunkowskaz 
- kierownica powietrza chlodnicy

20181122_080106.jpg

20181122_081517.jpg

20181122_081526.jpg

20181122_081530.jpg

20181122_084754.jpg

20181122_084800.jpg

20181122_084804.jpg

20181122_084808.jpg

20181122_084816.jpg

20181122_085513.jpg

20181122_085519.jpg

Screenshot_20181130-131908_OneDrive.jpg

Screenshot_20181130-131930_OneDrive.jpg

Screenshot_20181130-131941_OneDrive.jpg

Screenshot_20181130-132006_OneDrive.jpg

Kosztorys jest zaniżony. Stawka 50 zł za rbg dotyczy raczej wioskowego kowala, a nie warsztatu mechaniki pojazdowej. Część pozycji kosztorysu jest opatrzona kodem warunkowym, a to oznacza, że ubezpieczyciel dopuszcza możliwość zmiany kwalifikacji operacji z naprawy na wymianę. Trzeba to jednak uzasadnić (zdjąć zderzak, zrobić fotki uszkodzeń /ułamane zaczepy, ślizgi, wzmocnienia/ i przesłać ubezpieczycielowi z żądaniem korekty wyceny szkody. Bezprawnie naliczono korektę do lakierowania (materiał i robocizna). Można to zastosować w przypadku ewidentnych wcześniejszych uszkodzeń, lub znacznego skorodowania elementów.

54 minuty temu, hak64 napisał:

Kosztorys jest zaniżony. Stawka 50 zł za rbg dotyczy raczej wioskowego kowala, a nie warsztatu mechaniki pojazdowej. Część pozycji kosztorysu jest opatrzona kodem warunkowym, a to oznacza, że ubezpieczyciel dopuszcza możliwość zmiany kwalifikacji operacji z naprawy na wymianę. Trzeba to jednak uzasadnić (zdjąć zderzak, zrobić fotki uszkodzeń /ułamane zaczepy, ślizgi, wzmocnienia/ i przesłać ubezpieczycielowi z żądaniem korekty wyceny szkody. Bezprawnie naliczono korektę do lakierowania (materiał i robocizna). Można to zastosować w przypadku ewidentnych wcześniejszych uszkodzeń, lub znacznego skorodowania elementów.

Dzieki za odpowiedz :) niestety  jestem całkowicie zielony w bitwach z ubezpieczalniami aczkolwiek łatwo sie nie poddam.

Masz moze jakies propozycje co powinienem zrobic? Zdemontowac uszkodzone elementy i wynajac prywatnego rzeczoznawce?

Napisałem: 

40 minut temu, Nikodem420 napisał:

(zdjąć zderzak, zrobić fotki uszkodzeń /ułamane zaczepy, ślizgi, wzmocnienia/ i przesłać ubezpieczycielowi z żądaniem korekty wyceny szkody).

Dopiero jeśli to nie poskutkuje, można skorzystać z niezależnego rzeczoznawcy (nie ma sensu wyrzucać kasy /sam biorę od 300 do 500 zł/ skoro wycena szkody jest obowiązkiem ubezpieczyciela. Po zdjęciu zderzaka i ujawnieniu nowych uszkodzeń możesz ponownie wezwać rzeczoznawcę ubezpieczyciela na oględziny. Warto zadbać, by był przy tym obecny jakiś fachowiec (lakiernik, blacharz). W jego obecności rzeczoznawca ni pozwoli sobie na brak profesjonalizmu.  

Też walczyłem i w sumie dalej walcze z ubezpieczalnią o wypłate szkody :)

Ja np. kosztorys rzeczoznawcy przesłałem na serwis do aso żeby sprowadzić go na ziemie i pokazać, że wydymać się nie dam :) Polecam zrobić to samo.

Rzeczoznawca z ubezpieczalni wycenił szkody na 13,5k,  ASO (43tys brutto ;) )

Pamiętaj... Jeżeli jesteś poszkodowany Ty stawiasz warunki, nie oni :) Równie dobrze jak naprawde chcesz to porządnie zrobić, a nie zależy CI żeby przy okazji coś zarobić to zadzwoń, zmień na naprawe bez gotówkową i oddaj na naprawe do ASO :)

Edited by DirtyAndy