Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak przyczepności na zimówkach - fwd b8 avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam trochę nietypowy problem a wiec z miesiąc temu kupiłem poliftowa audi a4b8 avant fwd 143ps , jako ze jest zima przełożyłem od razu zimowe opony na oryginalne felgi sline 18 . Przy byle starcie dosłownie przy delikatnie wilgotnej drodze bez lodu, śniegu itd zaczynają się ślizgać kola . Ostatnio w mojej miejscowości spadł śnieg i teraz to juz jest wgl tragedia , auto zachowuje się jak by było na letnich oponach, jakieś większe wzniesienie i esp tak ucina moc ze ciężko wyjechać ..

Opony jakie założyłem to Nexen Winguard Sport 225/45 r18 . Opony maja 2 lata . Na poprzednim moim samochodzie radziły sobie bdb. Niestety nie mam aktualnie jak sprawdzić innych opon i teraz pytanie wydaje wam się ze wina może leżeć w oponach czy może to być jakieś uszkodzenie mechaniczne zawieszenia (o ile miało by to jaki kolwiek wpływ na przyczepność) ?? 

A wam jak w zimie zachowuje się kombi z przednim napędem ??

Ciśnienie tez ok po 2.5 bara na każde koło , przy niższych ciśnieniach nic się nie poprawia ad przyczepności.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

raczej coś nie tak z oponami ,ja nie mam problemu ruszyć nawet na oblodzonej nawierzchni ,wiadomo że się lekko uślizgnie  ,ale rusza bez problemu,na wilgotnej nie ma uślizgów,opony mam goodyear ug9 3 letnie

Opublikowano

U mnie w kombi przód napęd 1.8tfsi 160km na kole 18" z oponami zimowymi continentala 245/40/18 nie ma problemów z ruszaniem i hamowaniem na śliskim. Ostatnio testowałem jak nowe opony spisują się na śniegu bo lekko popadał, to musiałem się postarać, żeby przy ruszeniu mielił w miejscu, na mokrym praktycznie nie ma takiej możliwości dopiero jak wjechałem w zaśnieżoną uliczkę to lekko uślizgiwał, ale problemem z ruszeniem bym tego nie nazwał.

Opublikowano

A jakim autem wcześniej jeździłeś? diesel/benzyna 4x4?

Opublikowano
  • Autor

Alfa Romeo GT jtd po programie na 180 KM i ok 400nm również FWD

Dziwne zjawisko bardzo , myślicie ze guma mogła jakoś stracić swoje właściwości z czasem ? Dopiero 3 sezon się dla nich zaczął .. 

Opublikowano

Nexen i tyle w temacie. załóż nawet 7letnią oponę Dunlopa 3D to zobaczysz różnicę