Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B7 1.8T BFB odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, miałem problem w swoim aucie otóż zasysało korek wlewu oleju, więc biorąc pod uwagę inne tematy związane z tym problemem zacząłem przegląd od odmy, przy próbie jej wyjęcia wręcz rozsypała mi się w rękach (ze schematu nr.2). Wymieniłem ją - nowy oring etc. wsio jak bozia przykazała, w miarę możliwości wyczyściłem też resztę, problem jednak pozostał, wymieniłem więc też zaworek - firmy TOPRAN (nr. 6 na zdjęciu) bo w innym temacie pisali, że on również może być przyczyną tego problemu jednak dalej było to samo. Sugerując się wypowiedzią innego kolegi który miał to samo wyciągnąłem zaworek nr. 6 oraz zaślepiłem wyjście zarówno od odmy jak i wężyk, który jest od odmy do kolektora i uwaga problem zniknął. Tu też pojawia się moje pytanie jakie konsekwencje może mieć taki zabieg i czy jest on niebezpieczny dla mojego silnika? Jeżeli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał to prosiłbym o wskazówki co można zrobić w tym temacie, z góry dziękóweczka :)

od017_058103493a_awt_01.jpg

Opublikowano
8 minut temu, WojtekB7 napisał:

firmy TOPRAN (nr. 6 na zdjęciu)

Jeśli założyłeś zaworek z tej firmy to nic dziwnego, że zasysa korek i działa on nieprawidłowo. Zamów sobie ori z serwisu i przejdzie. Przerabiałem to i te topranowskie badziewia powinni zakazać sprzedawać.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.01.2019 o 21:28, przem8 napisał:

Jeśli założyłeś zaworek z tej firmy to nic dziwnego, że zasysa korek i działa on nieprawidłowo. Zamów sobie ori z serwisu i przejdzie. Przerabiałem to i te topranowskie badziewia powinni zakazać sprzedawać.

Kupiłem zaworek w ASO, założyłem problem jednak pozostał. 

Kolejne pytanie, czy trójnik spod numeru 13 ma być zaślepiony od strony separatora (którego na obrazku nie ma a powinien być tam gdzie opaska nr.14). U mnie jest wewnętrznie zaślepiony na tym odejściu ale wygląda mi to na oryginał. 

Opublikowano

To, że kupiłeś ori zaworek jednokierunkowy to bardzo dobrze :D Separator masz w tym miejscu i jest sprawny?

Szczerze to nie kojarzę żeby to było zaślepione ale jakby tak było fabrycznie to po co wtedy po drodze ten separator.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, przem8 napisał:

To, że kupiłeś ori zaworek jednokierunkowy to bardzo dobrze :D Separator masz w tym miejscu i jest sprawny?

Szczerze to nie kojarzę żeby to było zaślepione ale jakby tak było fabrycznie to po co wtedy po drodze ten separator.

Separator jest na swoim miejscu i jest sprawny, sprawdzałem przy czyszczeniu odmy praktycznie cały układ pod kątem szczelności, jakichkolwiek wad i ewentualnego syfu. Też mnie zdziwiło to zaślepienie, jutro po robocie podjadę zobaczyć jak wygląda to przy zamienniku i ewentualnie kupie bo pewnie taki trójnik to z dwie-trzy dyszki nie więcej :)

Dla potomnych, ori zaworek jednokierunkowy w ASO kosztował mnie 51zł więc nie ma tragedii, a nawet wzrokowo wygląda solidniej :D

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany, trójnik o nr. 13 był zaślepiony od strony separatora, nie mam pojęcia dlaczego, kupiłem zamiennik i po wstawieniu go wszystko działa wręcz książkowo :)