Jump to content
IGNORED

czym ładować AGM

Recommended Posts

Posted

Witam. Piszę z takim pytaniem bo nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Posiadam audi a4 b8  w ktorym nieco osłabił się akumulator odpala w miarę normalnie ale przy pomiarach osiąga słabe wyniki. Był testowany specjalnym narzędziem i oto wynik:50294455_2097775570309154_1483132939809062912_n.jpg

Chcę kupić jakiś prostownik którym mogę bezpieczenie doładować Agm. Mam w domu kilka prostownikow ale starego typu.  Myślalem nad tym : Auto charger 10

Posted

no nie wiem, tam gdzie sprawdzali powiedzieli, że jest w porządku tylko żeby go dobrze naładować.

Posted
4 minuty temu, piotrsob1 napisał:

https://www.pepper.pl/promocje/prostownik-automatyczny-lidl-za-59zl-56972

Taki w zupełności wystarczy, ładuje prądem ok. 4A, jest sterowny mikroprocesorem i nie przeładuje aku :hi: :)

a doładuje aku do 100%? :)   nie jest bardzo rozładowany bo 12.08 to chyba nie jest jeszcze tragedia.

Posted

Naładuje , pod warunkiem że akumulator jest w stanie te  100% przyjąć :decayed:

Ważny jest też czas ładowania , w końcowej fazie ładowania procesor zmniejsza prąd ładowania do około 20% początkowego i osiągnięcie pełnego naładowania trochę trwa.

I może się jeszcze wydłużyć jak ładujemy aku w aucie bez jego odłączania od instalacji .

Posted
5 minut temu, piotrsob1 napisał:

Naładuje , pod warunkiem że akumulator jest w stanie te  100% przyjąć :decayed:

Ważny jest też czas ładowania , w końcowej fazie ładowania procesor zmniejsza prąd ładowania do około 20% początkowego i osiągnięcie pełnego naładowania trochę trwa.

I może się jeszcze wydłużyć jak ładujemy aku w aucie bez jego odłączania od instalacji .

wiem wiem, tylko czy ładowarki pod koniec same nie odcinają ładowanai i nie przechodzą w tryb monitoringu?  wahałem sie dlugo nad wyborem bo ludzie pisali ze żadna ładowarka automatyczna mikroproccesorowa nie robi gęstości elektrolitu ale w agm to nie ma chyba znaczenia bo tam nie ma płynnego tak jak w normalnym akumulatorze i  ogladalem testy ladowarek ładowały akumulatory lecz nie robiły tej gęstości.

Posted (edited)

Nie wiem co masz na myśli pisząc " robi gęstości elektrolitu ", mogę się tylko domyślać że chodzi Ci o odsiarczenie akumulatora .

Do tego oczywiście się takie automatyczne jak ten z linku się nie nadają bo zazwyczaj powyżej 14,5 V kończą proces ładowania.

No ale temat nie jest o odsiarczaniu ,tym bardziej akumulatorów AGM :)

Edited by piotrsob1
Posted
2 minuty temu, piotrsob1 napisał:

Nie wiem co masz na myśli pisząc " robi gęstości elektrolitu ", mogę się tylko domyślać że chodzi Ci o odsiarczenie akumulatora .

Do tego oczywiście się takie automatyczne jak ten z linku się nie nadają bo zazwyczaj powyżej 14,5 V kończą proces ładowania.

No ale temat nie jest o odsiarczaniu ,tym bardziej akumulatorów AGM

tak o tym mówię :) chyba większość ładowarek  powyzej 14,5 koncza proces ładowania. A poniżej jakiego napięcia akumulator się ,,zasiarcza" ?

Posted
48 minut temu, bolo1500 napisał:

A poniżej jakiego napięcia akumulator się ,,zasiarcza" ?

Czym bardziej akumulator rozładowany to proces zasiarczenia przebiega szybciej, ale przebiega też w akumulatorze w pełni naładowanym , tylko w minimalnym stopniu.

Dla tego nie ma sensu tak zadane pytanie.

Po prostu akumulatory kwasowe dla utrzymania jak najwyższej pojemności wymagają by nie były głęboko rozładowywane i po rozładowaniu jak najszybciej było przywrócone pełne naładowanie :hi: