Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciezko wchodza biegi na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry. Mam problem w moim b7. Latem zrobilem swap skrzyni z Multi na manual w moim a4 b7 2.7tdi. Wszystko było w miarę okej. Jednak czułem delikatnie nierowna prace silnika na biegu jalowym. Z racji ze zalozony zostal uzywany dwumas pomyślałem ze w tym lezy problem. Przyszla zima i problem sie nasilil. Zdążyło sie ze auto przy odpalaniu czasem az bujnelo, czasem czuje nierowna prace silnika na jalowym tzn wibracje jakby przenosily sie na bude no i teraz zaczely jeszcze wchodzic ciezko biegi na zimnym silniku. Podczas gaszenia kiedy auto jest rozgrzane slychac dwumase jak klepie.  I jak wbije dwojke a mam za niskie obroty też slychac charakterystyczne klepanie. Biegi wchodza ciezko ale mogę na sile wbic, jesli próbuje delikatnie wbic czuc opor odpuszcze na luz i wbijam jeszcze raz bez problemu. Na zgaszonym aucie biegi wchodza jak w maselko. Kiedy auto sie rozgrzeje problem wbijania biegów znika. Myslicie ze to wina tego nieszczesnego dwumasu? Czy moze oleju? :) sprzeglo sie nie slizga... z gory dzieki za odpowiedz i pomoc

Opublikowano

Po pierwsze to wymień na olej taki jaki powinien być. Przerabiałem u siebie ten temat też po swapie, lecz u mnie jest nowa pompa sprzęgła i tylko wysprzęglik używany z B7 po małym przelocie. Wymiana oleju na Liqui Moly GL5 nie pamiętam dokładnie nazwy jak chcesz to Ci mogę podać. Zbliżony maxymalnie to parametrów oleju z ASO. Do oleju dodałem 1 strzyakwkę polskiego ceramizera do skrzyń biegów. Poprawa znaczna.

Edytowane przez Makale

Opublikowano
  • Autor

No fakt też o tym myslalem koszt znacznie mniejszy niż wymiana kola aczkolwiek i tak przewiduje wymiany tej dwumasy, mysle ze wibracje przenoszace sie na biegu jalowym na bude, biorac pod uwage ze mam nowe poduszki i skrzyni i silnika (oem) moga miec jak najbardziej wine dwumasy tym bardziej że slysze jak klepie... 

Opublikowano
  • Autor

Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?

Opublikowano
Godzinę temu, Mungooo napisał:

Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?

Opublikowano
  • Autor

Linki w temacie nie dzialaja a nie moge sie odnalezc w etce poniewaz skrzynia nie jest w b7 tylko z innego modelu ? gdyby ktos mądrzejszy ode mnie powiedział mi jaki olej powinien być to stawiam piwo ^^

Opublikowano

Napisz w tamtym temacie jaką pasz skrzynie (w temacie nie dawno było napisane gdzie szukać jej oznaczenia) i chłopaki powiedzą.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zauwazylem ze kiedy rano wyjezdzalem, chciałem wbic wsteczny bieg to auto nawet delikatnie sie poruszylo do tylu podczas wbijania biegu co myslicie o tym? 

Opublikowano

Że powinieneś ten olej wymienić, a to delikatne poruszenie się mogło być po prostu zwolnieniem kół przy wciśnięciu sprzęgła.