Opublikowano 21 Lutego 20197 l Dzien dobry. Mam problem w moim b7. Latem zrobilem swap skrzyni z Multi na manual w moim a4 b7 2.7tdi. Wszystko było w miarę okej. Jednak czułem delikatnie nierowna prace silnika na biegu jalowym. Z racji ze zalozony zostal uzywany dwumas pomyślałem ze w tym lezy problem. Przyszla zima i problem sie nasilil. Zdążyło sie ze auto przy odpalaniu czasem az bujnelo, czasem czuje nierowna prace silnika na jalowym tzn wibracje jakby przenosily sie na bude no i teraz zaczely jeszcze wchodzic ciezko biegi na zimnym silniku. Podczas gaszenia kiedy auto jest rozgrzane slychac dwumase jak klepie. I jak wbije dwojke a mam za niskie obroty też slychac charakterystyczne klepanie. Biegi wchodza ciezko ale mogę na sile wbic, jesli próbuje delikatnie wbic czuc opor odpuszcze na luz i wbijam jeszcze raz bez problemu. Na zgaszonym aucie biegi wchodza jak w maselko. Kiedy auto sie rozgrzeje problem wbijania biegów znika. Myslicie ze to wina tego nieszczesnego dwumasu? Czy moze oleju? sprzeglo sie nie slizga... z gory dzieki za odpowiedz i pomoc
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Po pierwsze to wymień na olej taki jaki powinien być. Przerabiałem u siebie ten temat też po swapie, lecz u mnie jest nowa pompa sprzęgła i tylko wysprzęglik używany z B7 po małym przelocie. Wymiana oleju na Liqui Moly GL5 nie pamiętam dokładnie nazwy jak chcesz to Ci mogę podać. Zbliżony maxymalnie to parametrów oleju z ASO. Do oleju dodałem 1 strzyakwkę polskiego ceramizera do skrzyń biegów. Poprawa znaczna. Edytowane 21 Lutego 20197 l przez Makale
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Autor No fakt też o tym myslalem koszt znacznie mniejszy niż wymiana kola aczkolwiek i tak przewiduje wymiany tej dwumasy, mysle ze wibracje przenoszace sie na biegu jalowym na bude, biorac pod uwage ze mam nowe poduszki i skrzyni i silnika (oem) moga miec jak najbardziej wine dwumasy tym bardziej że slysze jak klepie...
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Autor Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Godzinę temu, Mungooo napisał: Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Autor Linki w temacie nie dzialaja a nie moge sie odnalezc w etce poniewaz skrzynia nie jest w b7 tylko z innego modelu ? gdyby ktos mądrzejszy ode mnie powiedział mi jaki olej powinien być to stawiam piwo ^^
Opublikowano 21 Lutego 20197 l Napisz w tamtym temacie jaką pasz skrzynie (w temacie nie dawno było napisane gdzie szukać jej oznaczenia) i chłopaki powiedzą.
Opublikowano 22 Lutego 20197 l Autor Dzisiaj zauwazylem ze kiedy rano wyjezdzalem, chciałem wbic wsteczny bieg to auto nawet delikatnie sie poruszylo do tylu podczas wbijania biegu co myslicie o tym?
Opublikowano 22 Lutego 20197 l Że powinieneś ten olej wymienić, a to delikatne poruszenie się mogło być po prostu zwolnieniem kół przy wciśnięciu sprzęgła.