Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1,8 ADR spalanie oleju w pierwszym cylindrze (film z kamery endoskopowej)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Klęknęła mi ostatnio świeca w pierwszym cylindrze i wprowadziła spory zamęt z moim życiu ;) Pierwsze co przyszło mi do głowy to to że klęknęła ze starości a porosła z powodu kiepskiego zapłonu. Pozostałe 3 były w zasadzie identyczne. Postanowiłem je porównać kilka dni po wymianie. Okazało się że jednak z pierwszym cylindrem jest coś nie halo. A że dostałem ostatnio kamerę endoskopową to postanowiłem zanurkować. No od razu złapałem w obiektywie spływający olej... Teraz muszę zrobić pomiar kompresji żeby się upewnić czy to uszczelka czy uszczelniacze tak? Drugi cylinder wygląda jak z fabryki świeżo po honowaniu, to cieszy ale nie cieszy stan pierwszego... Jakieś sugestie Panowie?

1 cylinder 

2 cylinder 

53330594_407929059959316_3736002320610099200_n.jpg

Edytowane przez TomaszMkII

Opublikowano
13 godzin temu, TomaszMkII napisał:

Teraz muszę zrobić pomiar kompresji żeby się upewnić czy to uszczelka czy uszczelniacze tak?

Uszczelka? Hmmm...

Pomiar kompresji na możliwie mocno nagrzanym silniku, otwartej maksymalnie przepustnicy i UWAGA na cewki więc ich sygnał należy odpiąć albo gdzieś na boku w świecę do masy, żeby iskra kicała. 

No i robisz pomiar(jak jest pełno w sieci) i ponawiasz wlewając do cylindrów nieco oleju. Jeżeli po wlaniu kilkudziesięciu mililitrów oleju ciśnienie wyraźnie podskoczy masz do roboty "dół" badanego "sytemu" czyli gładź-pierścienie-tłok.

Jeżeli nie będzie skoku ciśnienia, a samo w sobie będzie niskie masz wskazanie do zajęcia się górą czyli zawory-prowadnice-gniazda i oczywiście uszczelniacze trzonków zaworowych.

Oczywiście nie można wykluczyć jakiś cudeniek typu pęknięcia, wżery, blokujący pierścienie nagar itp. Różnie to bywa, widziałem kilka scenariuszy zaskakujących. 

Opublikowano
  • Autor

Generalnie auto jeździ, faktem jest że pije olej. Jakby co za uszczelniacze mogę się zabrać dopiero przy następnej wymianie rozrządu, która połączona będzie z wymianą łańcucha i napinacza, więc i wałki będą zdjęte. 

Opublikowano

Zrób pomiar ciśnienia sprężania i próbę olejową. Bo może się okazać, że niezbyt jest sens pakować się w rozrząd.

Opublikowano
  • Autor

Jak wybije godzina wymiany rozrządu to i ściągnięcie czapki będzie miało ekonomiczne uzasadnienie. Oczywiście wcześniej zmierzę kompresję. Nie jestem z tych co sprzedają samochód dalej z powodu awarii. Jak coś jest niesprawne to trzeba to usprawnić. Auto wziąłem w zasadzie w rozliczeniu także nawet wymiana silnika nie będzie finansową tragedią, ale zakładam że się sprawa zakończy po wymianie uszczelniaczy, tz chciałbym :D