Jump to content
IGNORED

Komunikat BREAKE przy uruchamianiu silnika

Recommended Posts

Posted

moze ktos ma jakis pomysl - bo niewiem co pada

Zaczelo sie sporadycznie a teraz za kazdym razem przy odpaleniu zminego siilnika na FIS pojawia sie duzy czerwony napis ( BREAK ). Przekrecam kluczyk, wszystkie ikony gasna (standardowa procedura) ale na chwile blyska kontrolka ABSu i cos jeszcze (teraz nie pamietam ) ..no i po tym zawsze wywala napis ( BREAK )

Na VAGu w hamulcach nie ma zadnego bledu - nawet okresowego

Klocki wygladaja zdrowo ( wymienione jakies 7 m-cy temu )

Hamuje ok. Start na cieplo - komunikatu nie ma.

z gory dzieki za podpowiedzi :notworthy:

------------------------------------------------------EDIT -----------------------------
Po wymianie czujnika bez zmian - jakieś pomysły ??

---------------------- Rozwiązanie problemu --------------------------------------------

zeby oszczędzić Wam czytania całego watku. Wyjasniam tutaj w skrócie

Przyczyną opisanego powyżej problemu okazał się chwilowy spadek napięcia podczas rozruchu ( ponizej 11V ). Czujniki ABS i ESp dają wtedy na moment sygnał dysfunkcjonalności układu czego wynikiem jest wygenerowanie napisu BRAKE na FIS.

W pierwszej kolejności należy podładować akumulator. Jeżeli problemu po ładowaniu nie będzie to znaczy że aku był słaby i (raczej) powinno go się już wymienić. W mom przypadku ładowanie aku pomogło ale tylko na dwa dni.. stan krytyczny i znowu sie rozładował.

Jeżeli natomiast w czasie jazdy zapala Wam się kontrolka ESP sprawdzić należy 'włącznik stopu' - dla AWX/AVF ma numer 1K2 945 511

pozdrawiam
Adaho

Posted

Chwilowy spadek napięcia poniżej poziomu działania ABS-u. Pewnie aku już się kończy i na zimnym ciężko mu wyrobić.

Posted

o tym nie pomyslalem. Mozesz miec racje :good:

sprawdze aku jutro

Posted

no włąsnie ja miałem cos podobnego w moim golfie MK 4 :)

Posted

wymiana aku pomogła ??

Posted

tak zdecydowanie ;)

albo najpierw spróbuj naładowac :)

Posted

Ostatnio tez mi sie pojawil jednorazowo komunikat BRAKE. Aku ma 1,5 roku :mysli:

Posted

narazie spróbuję prostownika

ps. dziękuję za modyfiakcje nazwy wątku ale NIE mam problemu z hamulcami i celowo go tak nie nazywałem :cool1:

Posted

ps. dziękuję za modyfiakcje nazwy wątku ale NIE mam problemu z hamulcami i celowo go tak nie nazywałem :cool1:

Ten co Ci go zmienił, powinien znowu go poprawic :gwizdanie: BREAK to nie BRAKE :polew: :polew: :polew:

Posted

racja :polew:

w sumie tu sam moge wyedytowac :naughty:

Guest dzikidzidz
Posted

Zaczelo sie sporadycznie a teraz za kazdym razem przy odpaleniu zminego siilnika na FIS pojawia sie duzy czerwony napis ( BREAK ). Przekrecam kluczyk, wszystkie ikony gasna (standardowa procedura) ale na chwile blyska kontrolka ABSu i cos jeszcze (teraz nie pamietam ) ..no i po tym zawsze wywala napis ( BREAK )

Na VAGu w hamulcach nie ma zadnego bledu - nawet okresowego

Ten błąd , też rozgryzłem u siebie.

Sporadyczny, z vaga wynika, że czujnik pod pedałem hamulaca "stracił ważność" :). czyli do wymiany , muszę się wybrać do ASO, koszt wg tego co się zorientowałem około 40-50 zł. Wymiana prosta, wystarczy ściągnąć osłonę nad pedałami, ponoć jest na wierzchu - sprawdzę..

Oprócz wykrzynkia i 3krotnego sygnału dzwiękowego, na chwilę wcześniej zapalają się na moment kontrolka ABS i ESP - tak do wyjaśnienia.

A tu link naszego kolegi z muvi z tym błędem:

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=ETEE3eOuBnQ

pozdrawiam dzidz

Posted

OO żesz - to jest właśnie to !!!

Dzidz dzięki - czyli aku zostaje na miejscu. Mniejsze koszta :good:

Posted

hmm myslałem ze jak sie czujnik rozwali to mryga kontorolka od świec zarowych ;)

ale jak nie to czujnik w ASO 30 zł :)

Guest dzikidzidz
Posted

najlepsze są takie błędy, nie wiadomo o co chodzi...

Ja u siebie sprawdzałem wszystko, odnośnie hamulców.

Aczkolwiek z tego co zrozumiałem, a Marek mi tłumaczył, to, że jezeli czujnik padnie na amen ten wykrzynik powinien migać cały czas, a to jest doskonały moment, żeby ktos nam na d*pie zaparkował, bo się światełka z tyłu nie pokazały...

ot takie rozważnia pod wpływem pogody :)

pozdro

Posted

:notworthy: jade do ASO po czujnik

zastanawia mnie tylko jedno - czemu wali tylko na zimnym :mysli: :mysli: :mysli:

Guest dzikidzidz
Posted

hmm myslałem ze jak sie czujnik rozwali to mryga kontorolka od świec zarowych ;)

ale jak nie to czujnik w ASO 30 zł :)

Niby logiczne, świece sa najbardziej powiązane z hamulcami, też się grzeją :)

Może w starszych rocznikach tak było...

Pozatym Marek tak poczynił :), że wymusił pojawianie się tego komunikatu na wyświetlaczu, bezpośrednio z kompa, czyli jakoś tam rozłączał obwód - sorki za trochę malkontectwa w opisie "przypadku", ale niewiele mnie aspekt techniczny całej operacji interesował :gwizdanie:

grunt, że ma działać

Posted

koszt czujnika 37 pln za godzinę odbieram - jutro na spociszu rezanko i dam znać czy ten czujnik padł :decayed:

Guest dzikidzidz
Posted

zastanawia mnie tylko jedno - czemu wali tylko na zimnym :

U mnie przez ostatni tydzień był spokój, temp w garażu 8 stp, nic czysto, od soboty znowu wywala, jak postoi kilka godzin na zewnątrz też wywala błąd, a fakt jak silnik ciepły to nic nie pokazuje, jedyne czym sobie tłumacze to błąd spradyczny, związany z tym, że na zimnym jest największe obciązenie układu elektrycznego i spadki napięcia, podobną sytuację miałem jak wywalał błąd sporadyczny poduszki bocznej, na początku co 700km, a pod koniec przy każdym odpaleniu auta - i dezaktywacja całego układu poduszek...

Posted

poświęce te 37 pln w imię nauki :naughty:

Posted

Może pomoże: http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_kontrolka_esp_i_swiatlo_stop-t53510.0.html

Jeśli to rzeczywiście ten czujnik to warto wymienić. "Mina jadącego za nami .... Bezcenna" :evil:

U mnie zapalała się kontrolka ESP i zapisywało błąd w kontrolerze.

stary kod czujnika stopu 3B0 945 511A jest podobno wycofany z produkcji i zastąpiono go czujnikiem o numerze katalogowym 1K2 945 511 jakby się komuś to przydało.