Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia automatyczna GBF w Audi A4 B6 1.8T quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje waszej pomocy w sprawie skrzyni automatycznej tiptronic. Mam a4 b6 1.8t quattro, silnik o oznaczeniu AMB. Skrzynia o oznaczeniu GBF, samochód to wersja amerykańska. Czy ktoś z was orientuje się czy mogę zamiennie założyć skrzynie o innym oznaczeniu, jeśli tak to o jakim. A może ktoś z was miał taki przypadek ze przy skręcaniu skrzynia mocno szarpie. 

Opublikowano
2 godziny temu, STEWIE napisał:

Witam potrzebuje waszej pomocy w sprawie skrzyni automatycznej tiptronic. Mam a4 b6 1.8t quattro, silnik o oznaczeniu AMB. Skrzynia o oznaczeniu GBF, samochód to wersja amerykańska. Czy ktoś z was orientuje się czy mogę zamiennie założyć skrzynie o innym oznaczeniu, jeśli tak to o jakim. A może ktoś z was miał taki przypadek ze przy skręcaniu skrzynia mocno szarpie. 

Zanim ruszysz skrzynie sprawdź tylny dyfer

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Dev napisał:

Zanim ruszysz skrzynie sprawdź tylny dyfer

Tylko ze jest tak, ze przy ruszaniu stojąc obok samochodu słychać mocne podszarpywanie z przodu po prawej stronie,  chociaż co do skrzyni tez mam wątpliwości bo płynnie zmienia biegi, ale w warsztacie powiedzieli ze to pewnie skrzynia i ze naprawa to około 6k. Jak sprawdzić czy dyfer jest Ok? A i jeszcze dodam ze szarpanie nasila się jak olej się rozgrzeje.

Edytowane przez STEWIE

Opublikowano

FEP chyba tylko podejdzie.Screenshot_20190502-081712_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, MemberA4 napisał:

FEP chyba tylko podejdzie.Screenshot_20190502-081712_Samsung Internet.jpg

Dzięki 

• 2 lata później...
Opublikowano

Może podepnę się do tematu, chciałbym wymienić olej w takiej skrzyni biegów. Mam również a4 b6 1.8t quattro, silnik o oznaczeniu AMB. Skrzynia o oznaczeniu ZF 5HP-19 GBF, samochód to wersja amerykańska.
Chciałbym się dowiedzieć czy warto kupować oryginalny olej, jak tak to może by ktoś podrzucił link, pewnie w zestawie jest olej, filtr, uszczelka misy, korek i oring pod korek wlewowy, widziałem również magnesy, czy warto je wymieniać ?? Czy w skrzynie z końcówkami GBF, FLA, FEP idzie taki sam olej ?? Z tego co wyczytałem to samemu można spokojnie podjąć się tej roboty.

Swoje pytanie jeszcze rozszerzę o wymianę simeringu na końcu skrzyni redukcyjnej i wymianie w niej oleju. Olej sączy się, więc trzeba będzie to zrobić. Mam również wrażenie, ze wał ma trochę luzu (góra-dół i na boki), czy łożysko może być również do wymiany ?? Tutaj chciałbym się również spytać, czy jest możliwość, że olej ze skrzyni biegów może się wydostać do skrzyni rozdzielczej ?? W manualu podobno wszystko jest połączone razem, a w automacie oddzielnie jest tiptronic, skrzynia rozdzielcza i skrzynia z półosiami ?? Nie wiem na jakiej zasadzie są one od siebie oddzielone, może ktoś wie, oraz może ktoś doradzi czy wymiana tego simeringu i ewentualnie łożyska na końcu skrzyni rozdzielczej jest skomplikowana ?? 

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 28.04.2019 o 19:06, STEWIE napisał(a):

Cześć. Pamiętasz jak się skończył temat z tą skrzynią. Mam identyczny samochód ale problemu na szczęście nie.