Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap czy remont?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie odnośnie tego co w temacie co lepiej zrobić? ogólnie remont silnika cały dół + góra nie ma ciśnienia na cylindrach, tzn jest takie 1-9 bar, 2-7,5 ,3 i 4 też po 9 barów, ogólnie silnik zaczął mocno dymić, wciągać płyn chłodzący. Mechanik stwierdził, że dół jest do zrobienia po sprawdzeniu ciśnienia poprzez podanie oleju bezpośrednio w cylinder. jakie mam alternatywy? Pytanie też czy to się opłaca bo remont całego to około 10 tysięcy...

Pozdrawiam

Opublikowano

To zależy. Jeśli masz zamiar zostać z autem jeszcze dłuższy czas, a także dysponujesz środkami (chociaż 10k wydaje mi się naprawdę ostatecznością, to możliwe, że region ma znaczenie jeśli chodzi o koszt pracy), to warto pomyśleć o remoncie. 

Kupno używanego silnika/samego słupka, szczególnie jeśli jest już poza autem, to spora loteria i nie ma żadnej pewności, że po miesiącu nie znajdziesz się w tej samej sytuacji. Na początek porozglądaj się w okolicy czy ktoś nie sprzedaje silnika, który jest jeszcze w aucie. Wtedy można nieco bardziej precyzyjnie określić jego stan i stopień ryzyka kupna takiego motoru.

Byłem w takiej samej sytuacji i ostatecznie zdecydowałem się na remont, po tym jak nie znalazłem nic godnego uwagi z używanych. Wleciały nowe pierścienie, panewki na korbach, świece, cewki, uszczelnienia i jakieś tam drobne rzeczy jeszcze i wyszło z robotą (1200zł) łącznie coś koło 6k chyba. Głowica była pęknięta i nie chciało mi się tracić czasu na szukanie używki w dobrym stanie, która i tak poleciałaby jeszcze do obróbki w zależności od potrzeb, więc zdecydowałem się na nowy zamiennik za 1500zł. Kilka tysięcy po zrobieniu tego wszystkiego i jest, odpukać, wszystko dobrze. Ostatnio nawet wpadły lekkie mody i na seryjnym k03, wtryskach z bexa i mapie wypluł 203KM i 313Nm.

Opublikowano
  • Autor

myślę nad założeniem głowicy z BAM do BFB podejdzie do tego silnika? osoba z którą rozmawiałem, mówiła, że głowice z BAM podejdzie bez problemu i jest bardziej wytrzymała... czy to prawda? no zdecydowałem się ogólnie na remont silnika jednak głowicę chce kupić.

Opublikowano

Nowa głowica za 1500? ?

Głowa z BAM jest z poprzeczniaka ale podejdzie i nie będzie problemu 

Opublikowano
  • Autor

1500 ? ja najtaniej znalazłem za 1800 i to po regeneracji z Wojtass Głowice

Opublikowano

Tak, 1500. Ale tak jak napisałem - nie ori.