Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napięcie podczas ładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jakie powinno być napięcie podczas ładowania u mnie jest bez obciążenia 13.60v a jak włącze światła i klime to spada do 13.30v

Akumulator jest roczny i po regeneracji alternator.

Opublikowano

13,9-14,4. bez obciążenia bliżej 14.4.

Opublikowano

zmierz napięcie na alternatorze i porównaj z tym jakie jest na aku podczas pracy jeśli jest różnica to przewody prądowe do wymiany....

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem napięcie na alternatorze 14.20v a na klemach 13.80 bez obciążenia dzięki z info jutro jadę do elektryka

Opublikowano

Nie masz tragedi do pół volta jest jeszcze akceptowalne a jak jest pod obciążeniem ?

u mnie pod obciążeniem klimy i wiatraków spada poniżej 13 volt i to dopiero jest tragedia bo kable wymieniałem pół roku temu i było oki a teraz przy tych temp. jest znowu ujnia jak nie wiem co

Opublikowano

U mnie podobnie na alternatorze 14.2V na aku 13.4-13.6V a pod obciążeniem do 12,7V-13.1V. Jutro zawożę alternator do sprawdzenia jeśli będzie ok, wymienię przewody.

Opublikowano

Musicie pamiętać przy tych pomiarach o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy jak nie najważniejszej.

Regulatory w naszych Audi maja kompensacje temperaturowa... czyli jak jest samochód nagrzany a właściwie regulator to dodatkowo obcina napięcie jak zimny daje więcej Voltów.. a ze temp. ?  jakie są to regulator dodatkowo po kilku chwilach od odpalenia obcina napięcie...

Opublikowano
  • Autor

Byłem u elektryka powiedział że to są straty na kablu prądowym i można tak jeźdźć ale jak chce mieć wartość 14.20v na klemach to można wymienić regulator ale żywotność alternatora spada o połowę. Przeczyszczenie styków trochę pomogło 

Robero321 masz rację co do kompensacji temperaturowej elektryk też o tym wspominał (jeden z lepszych elektryków w krakowie)

Pozdrawiam dzięki za pomoc

Opublikowano
11 godzin temu, Robero321 napisał:

Musicie pamiętać przy tych pomiarach o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy jak nie najważniejszej.

Regulatory w naszych Audi maja kompensacje temperaturowa... czyli jak jest samochód nagrzany a właściwie regulator to dodatkowo obcina napięcie jak zimny daje więcej Voltów.. a ze temp. ?  jakie są to regulator dodatkowo po kilku chwilach od odpalenia obcina napięcie...

Wtedy raczej na wyjściu z alternatora nie będzie 14.2V tylko tylko ile alternator obetnie, uzna za odpowiednie? :P

Opublikowano
54 minuty temu, Lomax211 napisał:

Wtedy raczej na wyjściu z alternatora nie będzie 14.2V

Nie pisałem o 14.2 V ... tylko o kompensacji.

Jeśli  Gadget83 zamontuje regulator bez kompensacji i bardzo dobre grube kable to jest możliwe uzyskanie 14.2 Volta na akumulatorze ale  lepiej się trzymać ori regulatora nawet kosztem odrobinę mniejszego napięcia.

Opublikowano

Alternator po regeneracji a efekt taki że pod obciążeniem 13,5 V - 13.6V bez obciążenia 14 V. Też tak macie, że na początku po odpaleniu na zimnym silnik chodzi na wyższych obrotach wtedy napięcie jest 13,7 V a jak obroty spadną to rośnie do 14 V?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dołożenie przewodu + bezpośrednio z alternatora do akumulatora zaowocowało 14.6V bez obciążenia z pełnym obciążeniem 14.3v  :)