Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 szum z tyłu przy quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sytuacja jest następująca: coś ewidentnie szumi centralnie z tyłu, raczej nie łożyska i nie przez brak oleju w napędzie (quattro).

Jakiś rok temu również coś szumiało z tyłu, lecz wtedy z prawej strony, więc szybko udało się zdiagnozować, że to łożysko. Wymienione zostały łożyska z obu stron. Minął rok, zrobiłem max 15 tyś km, znów słychać szum, tym raczej dobiegający ze środka, jakby z napędu.

Pierwsze co zrobiłem to zlecenie wymiany oleju w moście, choć ten stary był nie tak dawno wymieniany i okazało się, że był w bdb stanie, żadnych opiłków czy ubytku poziomu. Mechanik zalecił sprawdzenie na innych oponach czy szum wciąż będzie dobiegał z tyłu. Dziś założyłem na chwile zimówki na tylną oś i okazało się, że dalej szumi. Szumi z tyłu, szum jest już słyszalny przy 55-60 km/h, przy 80 czy 140 również słychać. Niezależnie czy jadę na luzie, czy na biegu.

Co do zasady auto ma faktyczny przebieg 290 tys. i nigdy nie było problemów z napędem. Oczywiście zlecę diagnozę w warsztacie, lecz chciałem się zapytać, czy nie rozwiązywał ktoś podobnego problemu? Nawet jeśli nie, to w czym ewentualnie można by upatrywać przyczyny? Nie ma tam jakiś innych łożysk na wale bądź w układzie quattro, które mogłyby okazać się winowajcą?

Opublikowano
5 minut temu, longer_xd napisał:

Nie ma tam jakiś innych łożysk na wale bądź w układzie quattro, które mogłyby okazać się winowajcą?

Jest łożysko w podporze wału.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przem8 napisał:

Jest łożysko w podporze wału.

Dzięki za informacje, mam nadzieję, że tu właśnie będzie przyczyna. Postaram się sprawdzić to łożysko najpierw.