Ja4rek Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Witam, czy macie sprawdzony sposób/metodę i godny polecenia środek/preparat do czyszczenia chromowanych elementów auta? Chciałbym po po zimie skutecznie doprowadzić przedni grill do efektu pełnego błysku.
endriuu Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 polecam http://moto.allegro.pl/item557332307_turtle_wax_silver_chrome_do_chromow_sklep_ss_032.html. bardzo dobrze czyści chrom
Cysiu Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 probowałeś już czy na allegro kupowałeś bo ja dzisiaj zamówiłem i będę czekał aż mi przyjdzie i też bede próbował doczyścić
Gość BIKER Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ja używam pasty Autosol i jestem zadowolony z efektów
Cineksik Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 polecam http://moto.allegro.pl/item557332307_turtle_wax_silver_chrome_do_chromow_sklep_ss_032.html. bardzo dobrze czyści chrom nie wiem czy to będzie odpowiednie, nie powinno być przypadkiem coś do aluminium
endriuu Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 jakiego aluminium? przeciez wszystko to plastik z lakierem. tak naprawde to wystarczy zwykły wosk do wyczyszczenia grilla.
slaweq Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ja czyszcze grill i chrom tym samym środkiem co felgi..., troche tego na miękką szmatkę i efekt
Cineksik Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 jakiego aluminium? przeciez wszystko to plastik z lakierem. tak naprawde to wystarczy zwykły wosk do wyczyszczenia grilla. cytat z Instrukcji obsługi B6: Elementy i listwy ozdobnePosrebrzane elementy i listwy ozdobne ze względu na ochronę środowiska wykonane zostały z czystego aluminium (nie zawierają chromu) . Do usuwania plam i osadów z listwe ozdobnych należy stosować środki pielęgnacyjne o naturalnym pH - nie używać więc środków do pielęgnacji chromu. politury do lakierów nie nadają się do pielęgnacji elementów i listew ozdobnych. Również intensywne środki alkaliczne, które często używane są przed myciem w myjni, po wyschnięciu mogą powodować powstanie matowych lub mlecznych plam. koniec cytatu :gwizdanie:
marcin j Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Paste tempo lekko scierną mozna by uzyc, próbowal ktoś??
endriuu Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 jakiego aluminium? przeciez wszystko to plastik z lakierem. tak naprawde to wystarczy zwykły wosk do wyczyszczenia grilla. cytat z Instrukcji obsługi B6: Elementy i listwy ozdobnePosrebrzane elementy i listwy ozdobne ze względu na ochronę środowiska wykonane zostały z czystego aluminium (nie zawierają chromu) . Do usuwania plam i osadów z listwe ozdobnych należy stosować środki pielęgnacyjne o naturalnym pH - nie używać więc środków do pielęgnacji chromu. politury do lakierów nie nadają się do pielęgnacji elementów i listew ozdobnych. Również intensywne środki alkaliczne, które często używane są przed myciem w myjni, po wyschnięciu mogą powodować powstanie matowych lub mlecznych plam. koniec cytatu :gwizdanie: nie wiem jak jest w B6. pytania były o B5, a tam jest lakierowany plastik i preparaty do chromu sa idealne.
Cineksik Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 w temacie jest ALL a nie B5, także napisałem jak to wygląda w B6 i skończ już
Cysiu Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 ja tu obstane za opinia endriuu poniewaz kolega ktory tu pyal posiada b5 wiec pewnie do tego modelu chcial kosmetyk wiec do chromow
rikokodo299 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witam :) Ja czyściłem pastą tempo lekko ścierną, i wszystko jest OK., nic nie uszkodziła. Czyściłem nią także elementy w Daewoo Lanosie, oprawki do rejestracji pokryte chyba chromem czy czymś innym i efekt też jest bardzo dobry. Nakładam ją delikatnie palcem, częściowo szmatko a do miejsc ciasnych wykorzystuje waciki do uszu Właściciele chopperów takie miejsca (chromowe i podobne) czyszczą coca-colą. Schładzają ja do temperatury 5 stopni i polewają zabrudzone miejsca. Ten gaz chyba tak na to działa można także zastosować zwykłą wodę gazowaną. Z tymi napojami nie próbowałem, ale może ktoś się skusi i się podzieli efektami.
Rekomendowane odpowiedzi