Jump to content
IGNORED

[ALL] Czyszczenie chromowanych elementów

Recommended Posts

Posted

Witam,

czy macie sprawdzony sposób/metodę i godny polecenia środek/preparat do czyszczenia chromowanych elementów auta?

Chciałbym po po zimie skutecznie doprowadzić przedni grill do efektu pełnego błysku.

Posted

probowałeś już czy na allegro kupowałeś bo ja dzisiaj zamówiłem i będę czekał aż mi przyjdzie i też bede próbował doczyścić

Guest BIKER
Posted

Ja używam pasty Autosol i jestem zadowolony z efektów

Posted

jakiego aluminium? przeciez wszystko to plastik z lakierem. tak naprawde to wystarczy zwykły wosk do wyczyszczenia grilla.

Posted

Ja czyszcze grill i chrom tym samym środkiem co felgi..., troche tego na miękką szmatkę i efekt :good:

Posted

jakiego aluminium? przeciez wszystko to plastik z lakierem. tak naprawde to wystarczy zwykły wosk do wyczyszczenia grilla.

cytat z Instrukcji obsługi B6:

Elementy i listwy ozdobne

Posrebrzane elementy i listwy ozdobne ze względu na ochronę środowiska wykonane zostały z czystego aluminium (nie zawierają chromu) .

Do usuwania plam i osadów z listwe ozdobnych należy stosować środki pielęgnacyjne o naturalnym pH - nie używać więc środków do pielęgnacji chromu. politury do lakierów nie nadają się do pielęgnacji elementów i listew ozdobnych. Również intensywne środki alkaliczne, które często używane są przed myciem w myjni, po wyschnięciu mogą powodować powstanie matowych lub mlecznych plam.

koniec cytatu :gwizdanie:

Posted

Paste tempo lekko scierną mozna by uzyc, próbowal ktoś??

Posted

cytat z Instrukcji obsługi B6:

Elementy i listwy ozdobne

Posrebrzane elementy i listwy ozdobne ze względu na ochronę środowiska wykonane zostały z czystego aluminium (nie zawierają chromu) .

Do usuwania plam i osadów z listwe ozdobnych należy stosować środki pielęgnacyjne o naturalnym pH - nie używać więc środków do pielęgnacji chromu. politury do lakierów nie nadają się do pielęgnacji elementów i listew ozdobnych. Również intensywne środki alkaliczne, które często używane są przed myciem w myjni, po wyschnięciu mogą powodować powstanie matowych lub mlecznych plam.

koniec cytatu :gwizdanie:

nie wiem jak jest w B6. pytania były o B5, a tam jest lakierowany plastik i preparaty do chromu sa idealne.

Posted

w temacie jest ALL a nie B5, także napisałem jak to wygląda w B6 i skończ już :wink4:

Posted

ja tu obstane za opinia endriuu poniewaz kolega ktory tu pyal posiada b5 wiec pewnie do tego modelu chcial kosmetyk wiec do chromow

Posted

Witam :):)

Ja czyściłem pastą tempo lekko ścierną, i wszystko jest OK., nic nie uszkodziła. Czyściłem nią także elementy w Daewoo Lanosie, oprawki do rejestracji pokryte chyba chromem czy czymś innym i efekt też jest bardzo dobry. Nakładam ją delikatnie palcem, częściowo szmatko a do miejsc ciasnych wykorzystuje waciki do uszu :naughty: Właściciele chopperów takie miejsca (chromowe i podobne) czyszczą coca-colą. Schładzają ja do temperatury 5 stopni i polewają zabrudzone miejsca. Ten gaz chyba tak na to działa można także zastosować zwykłą wodę gazowaną. Z tymi napojami nie próbowałem, ale może ktoś się skusi i się podzieli efektami.