Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem z cisnieniem oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problem ze swieżo zakupioną audi A4B6 3.0 ASN. Po zakupie  wywaliło kontrolke ciśnienia oleju. Samochod na kanał i test ciśnienia. Na zimnym trzyma wartosći fabryczne lecz im bardziej się rozgrzewa to ciśnienie zanika. Jak uzyska temperature roboczą to na wolnych obrotach brak ciśnienienia a przy 3000 obrotach ok 2 bar. Padła decyzja o wymianie pompy olejowej na drugą. Kupiłem używaną ponoć sprawna. Po wymianie razem z wszystkimi uszczelkami cisnienie takie same. Przy demontazu bylo sporo opiłków w misce więc podejrzenie na panewki. Decyzja rozbieramy silnik. Faktycznie panewki główne i korbowodowe dostały troche po d*pie ale tragedi nie było. Okiazało się jednak, że silnik jest cały obklejony szlamem i zatarte sa dwa wałki rozrzadu. Silnik wyczyszczony i złozony. Cisnienie poprawilo sie na wysokich obrotach ale nadal na niskich jest brak cisnienia. I tu nastaje moje pytanie co może być uszkodzone ? Trafiła mi się uszkodzona pompa ? Zawory cisnienia oleju ? Proszę o pomoc bo nie mam juz sil na ten samochod. Pozdrawiam

Opublikowano

Z serwisówki:

Sprawdzanie ciśnienia oleju w silniku 3.0:
Rozgrzać olej w misce do ok.80st.C - odczyt z czujnika temperatury który podpięty jest do licznika (potrzebny kabel VAG)
Ciśnienie oleju na biegu jałowym: nadciśnienie co najmniej 1.5 bar.
Ciśnienie oleju przy 2000/min: nadciśnienie co najmniej 3,0 bar.
Jeżeli wartości wymagane nie zostaną osiągnięte: zawór nadciśnieniowy lub pompa olejowa są uszkodzone.

Zaworki zwrotne utrzymują olej w górnej części silnika by nie było efektu pracy na sucho po ponownym odpaleniu, choć nie zaszkodzi je wymienić.

BTW. Z biegiem lat kupno sprawnego ASN-a coraz bardziej przypomina zabawę w rosyjską ruletkę...

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

cisnienie sprawdzalem zgodzie z wskazaniami i nie trzymaja parametrow. pytanie wlasnie co jest uszkodzone czy pompa czy zawor ? spotkal sie ktos z uszkodzonym zaworem ?

Opublikowano

Zawór regulacji siedzi w module pompy oleju (oraz w filtrze oleju - nadciśnieniowy), małe szanse by w obu pompach był uszkodzony, choć teoretycznie to możliwe, w końcu kupiłeś używkę. Nowa pompa wraz z wałkami balansowymi to jakieś 3600zł, dostępna tylko w ASO :whistling: 
Podrzucam Ci zeszyt szkoleniowy nt. silnika 2.0 i 3.0, tam masz m.in rozrysowany schemat mag. olejowej, może się przyda Tobie lub mechanikowi:

Tak poza głównym problemem: Podkładkę diamentową wymieniałeś na nową przy okazji wymiany pompy? Ok. 60zł kosztuje w ASO...

Opublikowano
  • Autor

tak podkladke wymienialem oryginal z aso oraz te 4 oringi tez z aso

Opublikowano

Tak patrzę na ten schemat magistrali olejowej i zastanawiam się czy nie warto by Ci było pochylić się nad zaworem kierującym olej na denka tłoków (Spray nozzle valve) :mysli: 
Wtedy przy okazji warto by było pochylić się (czytaj - wymienić) nad zaworami zwrotnymi... tak przy okazji, bo roboty przy tym tyle samo - trzeba zrzucać kolektor.

Opublikowano
  • Autor

tez o tym myslalem tylko 1 szt 120 zl i znowu koszta. nie wiem czy sprobowac kolejna pompe wymienic. a moga byc winne fazatory ? 

Opublikowano

Pewnie mogą... jak wszystko co jest wpięte w obieg oleju. Wariatory test zaliczają? Nastawy Podstawowe - grupa 192 (lub 094 i 096) - musi być wszędzie System OK
Jak jest cały czas (kilka i więcej minut) Test ON to jest coś nie tak.
Włączasz tryb nastaw (ON), wciskasz nożny ham. i dodajesz w opór gazu (obroty same powinny zatrzymać się w okolicy 2000rpm) i czekasz ok. 30-60s, może nawet mniej.

Opublikowano
  • Autor

zrobilem test w grupie 192 i wszedzie jest system ok

Opublikowano
  • Autor

zrobilem jeszcze sprawdzenie w grupie 93 i wyszlo 5,-1,10,7. czy takie roznice moga wynikac od zbyt niskiego cisnienia oleju ? Rozrzad byl skladany na blokadach mysle, ze dobrze.

Opublikowano

Miałem większe odchyły i ciśnienie było ok

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

odgrzewam kotleta. Ponownie zabrałem się za samochód i wymieniłem dwa zaworki zwrotne w bloku na oryginał ASO, nic nie pomogło. Wymieniłem również oringi w wariatorach i nastawnikach - zero efektu. Kupiłem kolejną pompe oleju i rowniez lipa. Na wolnych obrotach brak cisnienia. Moje pytanie brzmi czy moze to byc wina głowicy ? albo filtra oleju bo tam tez jest zaworek ? aktualnie mam filtr boscha i moze z ASO bedzie lepszy ?