Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spadek mocy a temp. otoczenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów :)

Panowie, jeżdzę tym autkiem już kilka lat i ogólnie jestem zadowolony ale zastanawia mnie jedna przypadlość. Właśnie zaczął się okres chłodniejszych dni i co zauważyłem po raz kolejny jak każdej jesieni czy zimy ze kiedy temperatura otoczenia jest gdzieś poniżej 18C auto jak by odżywa, dostaje kopa i ma wiecej mocy, jak bym wsiadł do innego auta i tak moge jeździć pół dnia z bananem na twarzy :) , zaś kiedy temp otoczenia podskoczy powyżej powiedzmy 20C ( nieważne ile może to być 25 a moze i 33) auto sprawia wrazenie jak by ciągnęło za sobą przyczepe z jachtem, wkreca się na obroty na biegu jałowym zupełnie normalnie zaś na obciązeniu czy to pierszy czy  2 czy 3 bieg wkreca się tak pomału jak by bmu ciężko było.  Od czego jest zależna tak diametralnie odczuwalna zwinność silnika że w chłodniejsze dni jeździ się jak bym autem zjechał z chiptuningu a jak jest cieplej to jak bym czołg ciągnął ? ?

Mam dostep do VCDSa wiec jesli potrzeba jakieś logi z konkretnych kanałów to proszę o podpowiedź z których a sprawdze i podam.

Opublikowano
19 minut temu, morenos napisał:

Witam kolegów :)

Panowie, jeżdzę tym autkiem już kilka lat i ogólnie jestem zadowolony ale zastanawia mnie jedna przypadlość. Właśnie zaczął się okres chłodniejszych dni i co zauważyłem po raz kolejny jak każdej jesieni czy zimy ze kiedy temperatura otoczenia jest gdzieś poniżej 18C auto jak by odżywa, dostaje kopa i ma wiecej mocy, jak bym wsiadł do innego auta i tak moge jeździć pół dnia z bananem na twarzy :) , zaś kiedy temp otoczenia podskoczy powyżej powiedzmy 20C ( nieważne ile może to być 25 a moze i 33) auto sprawia wrazenie jak by ciągnęło za sobą przyczepe z jachtem, wkreca się na obroty na biegu jałowym zupełnie normalnie zaś na obciązeniu czy to pierszy czy  2 czy 3 bieg wkreca się tak pomału jak by bmu ciężko było.  Od czego jest zależna tak diametralnie odczuwalna zwinność silnika że w chłodniejsze dni jeździ się jak bym autem zjechał z chiptuningu a jak jest cieplej to jak bym czołg ciągnął ? ?

Mam dostep do VCDSa wiec jesli potrzeba jakieś logi z konkretnych kanałów to proszę o podpowiedź z których a sprawdze i podam.

Normalna sprawa. U mnie też czuć różnicę, może nie taką dużą ale jest wyczuwalna. Zimne powietrze zajmuje mniejsza objętość i trafia go więcej do silnika :) 

Opublikowano

Bez przesady żeby aż taka różnica była i to w silniku wolnossacym. 

Widzę, że jest lpg więc pytanie czy tak samo jest na obu paliwach? Logi jak chcesz robić to chyba 2+7 na pb i lpg po skasowaniu korekt.

Opublikowano
  • Autor

Tak auto lpg ale nie ma różnicy, na pb moze ciut lepiej idzie ale ogół jest taki sam, zimno super, ciepło muł.

Piszesz "po skasowaniu korekt" , jak to zrobić?

Edytowane przez morenos

Opublikowano

W starych sterownikach trzeba odłączyć aku, przynajmniej w 1.8t, bo w nowszych to wystarczy skasować błędy i to zeruje korekty. 

Nie wiem jak w 2.8 ale jeśli jest tak samo jak w pierwszych 1.8t to korekty długie powinny być w gr.8 i najlepiej je wyzerowac przed logami.

W innym przypadku szukaj po kanałach.