Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Kontrolka ładowania nie gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam następujący problem. Padł mi alternator 0 ładowania przy tym wydobywały sie dziwne dźwięki. Wydaj mi sie ze to łożysko na alternatorze. Ale po wymienieniu szczotek kiedy zapalam AUDI kontrolka nie gaśnie lecz po dodaniu gazu tak ok 1500rpm kontrolka gaśnie i kiedy alternator ładuje wydobywają sie (piszczące) dźwięki. Co może być tego przyczyną. :shocked:

Audi A4 1.9 TDI (110PS) 1996r. :good:

Opublikowano

a sprawdziłeś napięcie ładowania ile wynosi po naprawie?

i dlaczego wymieniłes szczotki skoro wydawało ci sie ze to łozysko?

Opublikowano

czeka cię jeszcze raz wyjęcie alternatora i dokładne sprawdzenie jeśli ładuje dopiero od większej prędkości obrotowej to stawiłbym na regulator napięcia, i piszesz o łożysku jeśli wirnik ma luzy to od razu wymieniaj łożyska i zastanowił bym się nad wymiana sprzęgiełka na alternatorze jak dawno nie było wymieniane :wink4:

Opublikowano

Napiecie po wymianie wynosi 14.6 V czyli ok a wymieniłem szczotki bo zobaczyłem ze tamte były zjechane wiec pomyslalem ze to ich wina ! ! Chyba raczej go wyciągne i zobacze co to jest .... :(

Opublikowano

Dołączam się do tematu. Jakiś czas temu walczyłem z czasem niegasnącą kontrolką ładowania. Wymienione: łozyska, szczotki, kostka stacyjki (była pęknięta) i czasem w wilgotne dni po rannym odpaleniu kontrolka gasnie dopiero po przygazowaniu.... jeszcze został mi do wymiany regulator ale skoro dzieje się to sporadycznie to nie mam pewności co do jego wymiany. Panowie jak komus uda się coś z tym zrobić napiszcie :notworthy: .