Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AUTOMAT - Mój pierwszy, pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem dopiero co Audi A4 B9 stronic 2.0 TDI 2016r 150KM. 

Jest automat, samochód z NIemiec. 

Podpowiedzcie proszę czego nie robić podczas jazdy. 

Zawsze miałem manuale. 

Jak jeżdżę to czytałem żeby na zimnym oleju nie gazować, wtedy bardzo delikatnie ruszam i delikatnie wciskam gaz aby powoli się przełączały biegi. 

Czy później też starać się wolniej cały czas cisnąć ten gaz czy walicie do oporu i nie patrzycie tylko ma jechać?

Jak parkuje na lekkim wzniesieniu przed garażem to włączam hamulec ręczny i wciskam P jest ok?

Wiem, że to banalne pytania:P

Pozdrawiam

Opublikowano

U Łysego na YT jest film o automatach. Mówi tam że S tronic nie lubi miasta ale wiadomo , trzeba jeździć więc zaleca się żeby nie toczyć się w korku za kimś , powolutku hamulec/gaz tylko zaczekać 3-5sek i jak odjedzie gość przed nami na 20-40m to podjechać i stanąć. Zamierzam stosować się do tego jak już kupie swoje A4 :-) Narazie znam tylko z teorii.

Edytowane przez dawson

Opublikowano

Podłączę się tutaj bo to mój pierwszy automat również i pierwsza zima przede mną. Jak jeździcie na ośnieżonej czy też oblodzonej drodze na zakrętach, dużych rondach żeby nie było problemu z jakimś ujazdem. ?

Opublikowano
  • Autor

Dobrze interesuje Mnie tylko czy jak mam garaż na delikatnym podjeździe to:

1. Zaciągam hamulec ręczny, później P i wyłączam silnik. 

czy:

2. Wyłączam silnik i sam włącza Mi P i to wystarczy, a ewentualnie hamulec wcisnę ręczny. ???

Opublikowano

Jeżeli masz zjazd, podjazd to się zatrzymujesz, wrzucasz P dalej trzymasz hamulec nożny a następnie zaciągasz ręczny. Na prostym terenie ja hamulca ręcznego nie używam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo :) Każda porada cenna heheh. Miłego!

Opublikowano

Nie wiem czy to zależy od wersji ale u mnie automat sam włącza hamulec jeśli wyczuje, że samochód stoi na krzywej powierzchni - warto sprawdzić.

Opublikowano

Ja natomiast robię odwrotnie, na nachylonym terenie hamulec mocno, ręczny i dopiero P. 

Pamiętaj o tym, żeby zawsze dać 1-2 sek po zmianie biegu zanim wciśniesz gaz. 

Dla przykładu: cofasz z uliczki, zatrzymujesz się do zera, wrzucasz D i czekasz aż sam zacznie się toczyć lub delikatnie pomagasz gazem. W zwiazku z tym ja staram sie unikać wyjeżdżania i szybkiego uciekania przed nadjeżdżającym pojazdem. 

Edytowane przez czarny69

Opublikowano
11 godzin temu, A5Radek napisał:

Nie wiem czy to zależy od wersji ale u mnie automat sam włącza hamulec jeśli wyczuje, że samochód stoi na krzywej powierzchni - warto sprawdzić.

Mam identycznie. Często nawet niewielka pochyłość uruchamia hamulec postojowy automatycznie po wyłączeniu silnika. Tak się do tego przyzwyczaiłem, ze przestałem na to zwracać uwagę i nie ruszam przycisku.