Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Nie idzie otworzyć klapy bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Buszowałem po forum i nie umiałem znaleźć rozwiązania mojego problemu więc piszę.

Mój problem wygląda tak pewnego dnia pojechałem do szkoły i schowałem antenę z CB radia do bagażnika. Przyszedłem z zajęć chciałem wyciągnąć antenę a tu niespodzianka............ nie idzie otworzyć klapy bagażnika. Nie wiem czy wy też tak macie ale u mnie nie idzie w ogóle przekręcić kluczykiem w guziku z klapy. Nie wiem co robić potrzebny jest mi bagażnik a nie umiem go otworzyć :(. Teraz jak chcę coś włożyć do bagażnika to muszę wkładać rzeczy przez tylne fotele a nie jest to zbyt praktyczne :confused4: Pomóżcie ;(

Opublikowano

Masz centralny? A otwierasz bagażnik pewnie kluczykiem serwisowym którym nie przekręcisz bębenka w bagażniku. Znajdź jeśli masz drugi kluczyk i wtedy spróbuj.

Opublikowano

mam centralny zamek ale on mi otwiera wszystko oprocz klapy. Mam kluczyk normalny (przynajmniej tak mysle) i serwisowy i ani jednym ani drugim nie da sie otworzyc klapy bagaznika :( nie mam pojecia co moze byc tego przyczyna.

Opublikowano

Ale jednym ani drugim nie da się przekręcić bębenka. Rożnica jest taka że jeden od drugiego różni się tym że ma jeden szersze nacięcie na węższej stronie kluczyka. Jeśli nic nie można zrobić to prawdopodobnie coś z cięgnami musisz rozebrać przez bagażnik osłonę zamka i ręcznie go otworzyć.

Opublikowano

Kolego znając życie to pewnie nigdy nie używałeś zamka w klapie i się zapiekł. Jedyne rozwiązanie to jakiś bardzo mocno czyszczący i smarujący specyfik i rozruszać kluczykiem. Co do problemu centralnego który nie otwiera klapy szukaj problemu w gumowym łączeniu wężyka na zawiasie klapy,

Opublikowano

Zapuść zamek WD 40 powinno pomóc w rozruszaniu zamka.

Opublikowano

Wd 40 to w tym wypadku za słaby specyfik trza coś mocniejszego :evil:

Opublikowano

dobra latarka i włazisz do bagażnika przez siedzenia... odkręcasz tapicerke i ręcznie za cięgno... powinno puścić. Miałem to pasku b5. Najprawdopodobniej cięgno stanęło jak otwrzysz ręcznie to powinno sie rozruszać.

Opublikowano

Wd 40 to w tym wypadku za słaby specyfik trza coś mocniejszego :evil:

Myślę, że spokojnie da sobie rade miałem podobne problemy z zamkiem bagażnika w Fiacie Punto i WD w zupełności wystarczał :naughty:.

Opublikowano

WD 40 niestety nie dał rady ale zrobiłem to inaczej...

Rozkręciłem tapicerkę bagażnika od środka i pociągnąłem za cięgno i otwarł się ale gdy go zamknąłem znów nie dało się go otworzyć. Po chwili "czajenia" :kox: jak działa ten zamek "wyczaiłem" że pazur który powinien wskoczyć na bębenek zamka nie może tego zrobić bo się zablokował. Posmarowałem więc trochę smarem i zamek śmiga jak ta lala. Tylko nie da się nadal otworzyć go przez kluczyk, ale do tego się już przyzwyczaiłem :kox: :kox:

Pozdrawiam :)

Gość Henrykus
Opublikowano

dobra latarka i włazisz do bagażnika przez siedzenia... odkręcasz tapicerke i ręcznie za cięgno... powinno puścić. Miałem to pasku b5. Najprawdopodobniej cięgno stanęło jak otwrzysz ręcznie to powinno sie rozruszać.

O jakim cięgnie mówisz ? :kox:

Opublikowano

Ja dziś miałem podobny problem w modelu po II lifcie 99 ,gdzie troszkę inaczej jest z otwieraniem zamka bagażnika,ale problem był ten sam czyli po włożeniu kluczyka zero ruchu czy w lewo czy w prawo.

Rozebrałem tapicerkę bagażnika,ściągnąłem pałąk na zawiasie kulowym i odkręciłem sam wkład zamka.

Troszkę gimnastyki było jak dobrać się do bębenka ale ogarnąłem temat. Należy ściągnąć zawleczkę od tyłu wkładu kluczyka i delikatnie wybić na około 5 mm wkład zamka,potem poruszać kluczykiem aż wkład samoczynnie wyjdzie z cylinderka.U mnie okazało się że było mnóstwo syfu i badziewia właśnie po użyciu W|D-40-tzn. biały smalcowaty osad. Przy okazji rozebrałem także pozostałe ruchome części zamka i wszystko dokładnie nasmarowałem i złożyłem do kupki z powrotem.Teraz śmiga jak nówka sztuka. Mam otwieranie z kluczyka i wszystkiemu inne dostępne opcje... ale żeby nie było za fajnie to okazało się że mam jeszcze dwa problemy do rozwiązania,na które nie znalazłem lekarstwa.

Nie działają mi przyciski elektrycznego otwierania klapy bagażnika pod listwa z lampkami oświetlenia tablicy rejestracyjnej,oraz na FIS pojawia się teraz komunikat iż klapa bagażnika jest otwarta a jest zamknięta.

Niestety nie wiem jak dostać się do tych przycisków,bo po odkręceniu dwóch śrub listwy nadal coś trzyma a nie chciałem uszkodzić więc na razie złożyłem z powrotem.

Na foto te dwa kabelki po bokach otworu wkładu zamka bagażnika to są właśnie te od przycisków pod listwą.Przeczyszczenie nic nie dało. Może ktoś ma pomysł jak tam się dostać? A może przyczyna leży gdzie indziej? VAG?

d78fe4119c34878fm.jpg

A tu wystaje cięgno o którym pisze kolega post wyżej z tym,że to dochodzi do zatrzasku pokrywy bagażnika ,takie samo wychodzi od zamka o którym mowa:

965110ee877108dem.jpg