Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadanie zapłonu na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Borykam się z problemem wypadania zapłonu na biegu jałowym. VCDS nie pokazuje żadnych błędów. Sprawdzam grupę 015 i 016 - co jakiś czas jest szarpnięcie i zalicza jako wypadnięcie zapłonu - na różnych cylindrach. Od czasu do czasu lekko podniesie obroty, może o 100, 150 i spadnie. Nieważne czy silnik jest ciepły czy zimny. Świece nowe, cewki nowe - dalej to samo. Poza tym nie odczuwam żadnych skutków ubocznych - w czasie jazdy auto ładnie się zbiera i dobrze przyspiesza. Nie wiem już gdzie szukać przyczyny. Zastanawiam się jeszcze nad nieszczelnością w okolicach eżektora - chociaż go wymieniałem to dalej gdzieś syczy mocno w jego okolicach. To ma tak syczeć? Problem występuje zarówno na PB i LPG, na LPG zdecydowanie mocniej odczuwalne, gdy stoję. Nie wiem też czy nie za dużo pali, okolice 16.5l/100km gazu na kołach 225/40/18 przy całkiem spokojnej jeździe.

Opublikowano

Zaworek jednokierunkowy odmy sprawny? Był kiedyś wymieniany? Eżektor ori czy jakiś chłam typu topran?

Komplet logów do zrobienia.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Logi zrobię jutro. Eżektor zamennik. A ten zaworek jak sprawdzić? Nie zasysa korka oleju po odkręceniu, tylko skacze. To chyba dobrze?

Opublikowano

Kup ori eżektor i pewnie problem minie.

Opublikowano
  • Autor

Na starym też tak syczało, ale raczej nie było takich szarpanin na jałowym, więc zastanawiam się czy to na pewno ten eżektor.

Edytowane przez shymuon

Opublikowano

Sprawdź szczelność dolotu i zajrzyj do tego zaworka odmy. Kiedyś jak kupiłem zamiennik to też syczalo w tych okolicach ale dodatkowo zasysało korek oleju. Na youtubie masz filmik jak sprawdzić ezektor więc sprawdz na starym czy jest sprawny.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Dolotem zajme się najwcześniej w weekend, bo w ciemnościach nie ma co patrzeć. A jutro wrzucę logi. :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Dla wszystkich zainteresowanych przyczyną był czujnik położenia wału - kompletnie nic na niego nie wskazywało, wymieniłem go przy okazji.