Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DPF-problem z wypalaniem i diagnoza objawów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow.Moze zaczne od początku.Jakis czas temu pojawil mi się kilka razy problem wyskakującej "sprezynki"podczas dodawania gazu z niższego pułapu obrotow na wzniesieniu przy około 2,2 tys obrotow i 3 razy mignela mi owa kontrolka na komputerze-ale zadnych objawow czy spadkow mocy.Sprawdzilem to sobie i wyszlo,ze to EGR.Natepnie pojechałem sobie na kilkudniowy urlop.W sumie taka objazdówka około 1500km glownie to trasa.Po porwrocie następnego dnia pojawila mi się kontrolka zapchanego DPF (dopiero 2 raz podczas 5 letniego okresu posiadania autka)to pojechałem na autostradę "przegonić" autko.Na drugi dzień podobna sytuacja i postapilem analogicznie.Kolejnego dnia to samo ale wtedy dodatkowo zaswiecil się check engine i wszedł w tryb awaryjny wiec nie działa turbina :/ pojechałem do znajomego,zeby skasować blad ale bezskutecznie.Pojawil się blad filtra czastek stalych-zgromadzona sadza.Zakupilem profesjonalny preparat serwisowy DPF Super Spray firmy jetchem i wykonałem cala procedurę ale niestety w trybie awaryjnym nie można przeczyscic już zapchanego filtra wiec dokonałem wypalania awaryjnego na postoju.Filtr został wyczyszczony do "0" i wszystkie bledy znikly.Zaopatrzylem się dodatkowo w interfejs diagnostyczny ELM327 do stalej kontroli filtra DPF.Po prawie 2 miesięcznym użytkowaniu musze stwierdzić ,ze filtr dosyć często się wypala(60-90km)co może tez być przyczyna większego spalania.Maksymalnie udało mi się wypalić do 13% ale nie rozumiem jednej rzeczy ,mianowicie majac ostatnio około 40% sadzy i popiołu na zimnym jeszcze silniku zaczelo "produkować" znacznie wyższe wartości zaniczyszczen (10000-15000mg/km) co spowodowalo znacznie szybsze zapchanie filtra i nawet przekroczylo mi 110% !Czym jest spowodowana owa sytuacja?Dalem ostatnio do wyczyszczenia EGR i mechanik zauwazyl,ze turbina puszcza olej .Co prawda auto nie ma zadnych spadkow mocy,nigdy nie dymilo ale martwi mnie trochę te czeste i uciążliwe wypalanie filtra.Jak mam analizować te symptomy.Turbina może być powodem moich problemów?Moze macie jakies pomysły jak to "ugryźć"? Pozdrawiam i czekam na odzew

Opublikowano

Turbina puszczająca olej w wydech to twój problem podobne objawy są przy słabiutkiej kondycji wtrysków. Dpf zapycha się szybciej i procedura uruchamia się częściej co skutkuje wyższym spalaniem.

Opublikowano
  • Autor

Czyli proponujesz regenerację turbiny i to rozwiąże problem?Dodam też ,że  czuć spaliny w kabinie i czesto włącza się wentylator

Edytowane przez makavelli1

Opublikowano
  • Autor

Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł.... Wrclaguna zasugerujesz coś?

Opublikowano
W dniu 8.12.2019 o 21:07, makavelli1 napisał:

Czyli proponujesz regenerację turbiny i to rozwiąże problem?Dodam też ,że  czuć spaliny w kabinie i czesto włącza się wentylator

Jeżeli turbo puszcza Ci olej w wydech to ten olej spala się w rozgrzanym dpf i odkłada w sadzy. Częste włączanie wentylatora to znak że dpf się wypala, bądź jesteś po akcji diesel Gate. Tego nie napisałeś a my możey tylko zgadywac. 

Opublikowano
  • Autor

Wiem,że to takie wróżenie z fusów....jutro chyba podjadę do Auto-Danecki i powinien mi coś zdiagnozować.Nie wiem czy wycięcie DPF to teraz dobry pomysł???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Byłem w zeszłym tygodniu u Daneckiego.ale chyba lewa noga z lozka wstal i stwierdził,ze za dużo pracy w moim aucie i mogę przyjechać w polowie stycznia :/ dal do zrozumienia,ze już nie kreca go "kłopotliwe" naprawy a woli wymianiac klocki,tarcze czy zawieszenie ,bo jest to bardziej oplacalne.Tak jak zawsze mi pomogl i doradzil to teraz  nie ten człowiek :/ Z moim problemem podjechałem do inngo warsztatu i tam skolei poradzili jednoczesna regeneracje turbiny i DPF ,bo jedno zalezne jest od drugiego.W innym natomiast warsztacie polecili wywalenie z  puszki DPF ,bo on maskuje wszystkie objawy niesprawnego auta i jeśli robie trasy poniżej 20 km(a często robie takie 5km ale zawsze przynajmniej raz w tygodniu wyjezdzam na trase przegonić auto)….i co teraz robic? Wywalenie DPF i zaslepienie EGR na pewno rozwiaze problem tyle,ze po Nowym Roku maja zmienić się przepisy odnośnie zaniczyszczania środowiska a co za tym idzie pewnie wzmożone kontrole. Być tu madry i książki pisać 

Edytowane przez makavelli1

Opublikowano

Witam. Zdejmij wąż od intercoolera i sprawdź czy w intercoolerze jest olej. Jeżeli jest olej to znaczy, że turbina puszcza olej. Olej może być tylko na ściankach. Chyba, że turbina puszcza olej w wydech.