Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyrzuca płyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem w moim 2.6v6 . Chodził dobrze jednego dnia zaczęło wyrzucać płyn zapowietrzal się temperaturę trzyma 90 czasaami wzrosnie do 95 ale naprawdę na chwilę .  Wąż od termostatu zimny.  W środku brak ogrzewania . Nagrzewnica pusta nie dochodzi płyn.  Pompa wody wymieniana . Uszczelka pod jedna głowica była robiona.  Może być termostat ?

Opublikowano

Może. Może dać takie objawy, że większość będzie się uśmiechać "fachowo" i mówić, że 100% uszczelka. Wymień, a wymieniając jak będziesz miał oba w rękach to je ugotuj. Gotuj i obserwuj szybkość reakcji na temperaturę, czy się płynnie otwierają, czy otwarcie różni się wielkością(szczeliną). Wystarczy czasem kilka stopni za dużo zanim się otworzy, aby zabulgotało i bąble załatwiły drożność układu. Do tego stopnia, że w niesprzyjających warunkach dno w zbiorniczku zobaczysz i będziesz się zastanawiał, gdzie się płyn podział. 

Rośnie i rośnie, zaczyna gotować i się otwierać może wtedy -przysłowiowe "teraz to się w d*pę pocałuj". Bo za późno...

Ja bym zrzucił rozrząd(banalny w tym motorze) i wymienił termostat, a sporo wszystko na wierzchu żal nie zerknąć na pompę. Wymieniana, ok. Ale na jaką? Podobno np. SKV to już tylko pakowacz :/ 

Edytowane przez pulpecik

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Takie efekty specjalne daje za#ebiste zapowietrzenie układu chłodzenia tego silnika, przynajmniej tyle zaobserwowałem na przykładzie mojego 2,8 ACK. Nie ma jakiejś logicznej instrukcji co robić jak się znajdzie w układzie bańka powietrza która blokuje przepływ płynu. Z tego co widzę najczęściej na forach to ofiara takiego zapowietrzenia jedzie do mechanika a mechanik mu wymienia sprawną pompę na sprawną pompę albo mówi że wymienił, odpowietrza to jakoś i jest ok. Sam miałem taki przypadek ostatnio jak spuściłem płyn do wymiany czujnika temperatury. Dolewałem płynu, odkręcałem odpowietrznik pod cewkami, dolewałem dalej, odpaliłem zagrzałem i myślałem że już jest ok ale nie. Silnik mi się podgrzał do prawie 120*C, z odpowietrznika pod cewkami bez końca waliła para, poziom płynu nie spadał. Wpadłem w panikę że uwaliłem UPG. Po nie pamiętam ilu cyklach grzania, chłodzenia i odkręcania korka aż płyn wywalało, udało się usunąć ten zator powietrzny i wszystko wróciło do normy. Do czasu aż znowu spuściłem płyn do wymiany rozrządu pompy i termostatu. Znowu mi się zapowietrzył i nie chce się odpowietrzyć. Odpowietrzanie tego silnika to jest nieporozumienie... Vorsprung durch Technik...  

Edytowane przez TomaszMkII

Opublikowano

No i okazało się że na nowym termostacie niezależnie od tego ile się odpowietrza i jak się jedzie, silnik trzyma 99-105 stopni. Zdjąłem dzisiaj rozrząd po raz kolejny. No i zagotowałem termostat z zestawu Gatesa o nazwie "MotoRad" z oryginalnym starym termostatem z logo audi/vw. Sam sobie jestem winny że nie kupiłem wahlera jak zawsze do wszystkich aut. W garnku się okazało że pomimo tego iż oba mają takie same temperatury otwarcia wybite 92°C, to nowy otwiera się zdecydowanie później, pełne otwarcie ma ponad 2 razy mniejsze i dużo szybciej się zamyka na maksa...  Plus ten zaworek bardzo nisko...

IMG_20201117_193233.jpg

IMG_20201117_194859.jpg

Edytowane przez TomaszMkII

Opublikowano

Po wymianie na wahlera wszystkie problemy zniknęły.