Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wzrost poziomu oleju w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam AUDI A4 B8 2.0 tdi 2013. Miesiąc temu wymieniałem olej w silniku wraz z wszystkimi filtrami w sprawdzonym warsztacie samochodowym. Po około tygodniu od wymiany zauważyłem na komputerze wzrost poziomu oleju w silniku. Po dwóch tygodniach poziom osiągnął już ponad max na wskaźniku komputera. W warsztacie polecili żeby wymienić olej i obserwować co będzie się działo. Tak też zrobiłem. Po tygodniu widzę na komputerze wzrost poziomu na skali. Fizycznie też poziom oleju wzrósł po sprawdzeniu miarką. W warsztacie mówią, że to prawdopodobnie wina zapchanego filtra DPF i olej napędowy dostaje się do silnikowego. Tylko, że komputer nie sygnalizuje błędu DPF a nawet nie było jeszcze sytuacji żebym zaobserwował wypalanie. Auto użytkuję od 3 miesięcy. Robi trasy około 20km dwa razy dziennie przeważnie. Faktycznie czujnik DPFa może nie sygnalizować jego zapchania w takim przypadku?

Opublikowano

Żaden czujnik nie sygnalizuje zapchania dpf. 20 km to za mało, ten silnik nawet nie ma chyba 90 stopni po 20km,tak był u mnie. Jak przyjedziesz na miejsce i masz podwyższone obroty silnika i wentylator chodzi to nie przerywaj wypalania dpf. Żeby się wypaliło jest dodatkowo wtryskiwane paliwo i to paliwo rozrzedza olej. 

Opublikowano
  • Autor

Nigdy na postoju, na biegu jałowym obroty silnika nie przekroczyły 800/min. nigdy. zawsze oscylują w tych granicach. Czy w tym momencie następuje i jest możliwe wypalanie DPF? Ktoś na innym forum napisał, że wzrost poziomu oleju silnikowego może być związany z "laniem" wtrysków. Co o tym sądzisz?

Opublikowano

Jeśli silnik chodzi równo bez takiego czasami,, szarpnięcia"to wtryski są ok. Nigdy nie chodził z podwyższonymi obrotami? A wentylatory chodzą?

Opublikowano

Witam. Lejące wtryski też mogą to zrobić. Podłącz auto do komputera i sprawdź korekty na wtryskach. Sprawdź też ile jest sadzi i popiołu w filtrze dpf.