Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] A może tak wykorzystać kolorowy wyświetlacz???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Koledzy ...

Czy ktoś już rozważał temat wstawienia nawigacji do naszych ślicznotek?

Jak wyglądają opcje, jaki wachlarz możliwości i rozpiętość cenowa?

A jak już ktoś do tematu podchodził, to jakie są pierwsze obserwacje?

No bo mnie to temat kusi, nie powiem ... :rolleyes: A montowania Mio i oczekiwania na łapanie fixa mam już serdecznie dość :angry:

Zdrowaś

K.

Opublikowano

no wlasnie mnie tez to interesuje, kto pomoze w temacie? :hi:

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t39157.0.html;msg444371;highlight=most+opto#msg444371

W B6/B7 rzecz polegała na tym, że system był centralny (rns-e) i przez to instalacja była stosunkowo prosta, w B8 jest już trochę inaczej. Każdy z elementów jest połączony siecią MOST (optyk) (w rns-e była to sieć CAN).

W platformie B8 kolorowy wyświetlacz może być zamontowany również bez jednostki nawigacji - jest jednak 6,5 calowy zamiast 7cala.

Wtedy również wszystkie kontrolki są na przednim panelu. W przypadku MMI włącznie z nawigacją mamy do dyspozycji tę obrotową gałkę.

aec927.jpg

bez gałki, ale prawdopodobnie z kolorowym displayem

Ale teraz, navi przychodzi znowu z monochromatycznym wyświetlaczem jaki kolorowym. W tym pierwszym nawi działa na CD, w drugim na DVD.

be5827.jpg

nawi z gałką, ale bez kolorowego wyświetlacza

d94427.jpg

i tu już real MMI high - czyli z drive selectem oraz kolorowym wyświetlaczem

Teraz musicie sobie odpowiedzieć co macie i do czego dążycie...

Żeby uzyskać real mmi high nalezy zmienić :

- display

- drive select

- panel środkowy

- nowy wzmacniacz

- nawigację

- wszystko połączyć optykiem

- zakodować VCDSem

Sporo roboty.... :naughty:

Opublikowano

ja mam bez gałki i z kolorowym wyswietlaczem wiec musze to wszystko miec co wymieniles pre_pl tak??

a jaki koszt tego mniej wiecej i gdzie to wszystko dostac?? w ASO ?

Opublikowano

Tobi... no jak sam widzisz, nie jest prosto odpowiedzieć na pytanie "co trzeba zmienić"

Jeśli masz DriveSelect, to przy zmianie na navi przyciski wędrują pod cd-changera (który zastępuje radio). Bez nawi przy opcji Drive Select, te przyciski są gdzieś pod "hand brake'iem"

U siebie nie musisz oczywiście zmieniać wyświetlacza :) Jak już masz kolor, to w nawi jest ten sam.

Aaa. Te nawigacje występują już w trzech generacjach, w Q5 wprowadzono G3, która ponoć ma możliwość dvd video-playbacku (nie wiem co to dokładnie oznacza na razie :naughty: ).

Tu jeszcze taki dokument opisujący trochę infotainment:

http://www.kingslynn-audi.co.uk/parts_and_accessories/infotainment/Audi%20Infotainment.pdf

Opublikowano
  • Autor

matko, ale temat ruszyłem

z tego co widzę, to nie będzie łatwo coś zrobić

co prawda na allegro można już znaleźć osoby które proponują modyfikację, ale ... :mysli:

zdrowaś

k.

Opublikowano
  • Autor

http://allegro.pl/item578538037_audi_mmi_montaz_telefon_bluetooth_a5_a6_a8_q7.html

ten sprzedajacy cos tutaj proponuje w tym temacie jakby, ale nie wiem :mysli:

Tobi, prosta sprawa - jak masz system MMI HIGH w aucie, to się podyskutuje i zrobi

Natomiast bez tego systemu, a przy "zwykłych" radiach Chorus lub Symphony - klops i kotlet. Prucie połowy auta, wymiana drutów itd.

Wiadomość od gościa z podanego linku

Koszt - ...naście tysięcy

Nie jest dobrze :kwasny:

Zdrowaś

K.

Opublikowano

http://allegro.pl/item578538037_audi_mmi_montaz_telefon_bluetooth_a5_a6_a8_q7.html

ten sprzedajacy cos tutaj proponuje w tym temacie jakby, ale nie wiem :mysli:

Tobi, prosta sprawa - jak masz system MMI HIGH w aucie, to się podyskutuje i zrobi

Natomiast bez tego systemu, a przy "zwykłych" radiach Chorus lub Symphony - klops i kotlet. Prucie połowy auta, wymiana drutów itd.

Wiadomość od gościa z podanego linku

Koszt - ...naście tysięcy

Nie jest dobrze :kwasny:

Zdrowaś

K.

dokładnie tak jest... sporo gadżetów do wymiany.. no i te optyki

Ale panowie.. w B6/B7 również jest sporo kabli do położenia.

Ja bym się absolutnie nie załamywał i zbadał dogłębnie temat - czyli od początku, co akurat w moim aucie jest potrzebne (każde będzie inne i ciężko napisać).

Jesli chcecie uzyskać odpowiedź na forum, to niestety musicie trochę "pokazać" swoje auta co mają w środku, albo dobrze opisać.

No i śmiem wątpić, że "naście tysiaczków" (choć nie wiem)

Trzeba zebrać do kupy listę potrzebnych "devajsów" i podliczyć, które są najdroższe i szukać na ebajach lub allegro.

[br]Dopisany: 23 Marzec 2009, 22:49_________________________________________________

a przy "zwykłych" radiach Chorus lub Symphony - klops i kotlet

obojętnie czy ma się kolorowy display, czy chorusa, czy coś tam...

to i tak trzeba położyć optyka do tyłu auta.

Więc wydaje mi się, że nie ma znaczenia "co mamy w aucie"

Raczej znaczenie ma czy mamy już navi czy nie (to mono, ale to chyba oczywiste)...

Opublikowano

Czarno to widzę panowie. Na www.audizine.com i www.audiforum.us cisza w temacie ale możecie próbować przecierać szlak :good::naughty:

Opublikowano

Ja chyba taka usluge widzialem na allegro... 2.5 klocka to chyba kosztowalo ( zmiana standardowego wyswietlacza na kolorowy z zaprogramowaniem itp)

Opublikowano
  • Autor

Ja chyba taka usluge widzialem na allegro... 2.5 klocka to chyba kosztowalo ( zmiana standardowego wyswietlacza na kolorowy z zaprogramowaniem itp)

Dave, powiem krótko - za takie pieniądze to by było rezane natentychmiast

No ale to niestety kosztuje raptem 4 razy więcej - przynajmniej wg ekipy z Krakowa, tam jest niezły squad od tematów navi

Za konkretne sugestie innych możliwości będę szczerze zobowiązany

Zdrowaś

K.