Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wie ktoś gdzie można kupić w necie wahacze (banany) tuleja 75mm sworzen 12mm (przejsciówka) ?

Opublikowano

Używki praktycznie nieosiągalne / krótko je produkowali / . Nówki - wal do dr Google

Opublikowano

Mój problem nareszcie rozwiązany z tymi drganiami w moim przypadku były drgania od 120 km w górę wszystko drgało kiera, buda,i pod nogami, przełożyłem koła od kolegi i na jego nie drgało u mnie winę ponnosza nowe felgi OEMS 19 są proste, opony tez dobre ważone trzy razy gdzie indziej okazało sie ze otwory które nakłada sie na piastę są lekko jajowate w wszystkich czterech mierzone suwmiarką, pozostało chyba przetoczyć te otwory i założyć pierścień stabilizujący

Edytowane przez Rotebro

Opublikowano

Witam,tak czytam te wszystkie posty i troche kamień mi z serca spadł, że nie jestem sam.

U mnie pościągane wszystkie odważniki,koła wyczyszczone,wyważanie od nowa i tak-do 120 nic się nie dzieje, od 120-150 trzepie różnie ,raz więcej ,raz mniej, ale zawsze.(na kierce i na budzie).

Sprawdzone ponownie u wulkanizatora i niby wszystko dobrze z nimi, następnie koła przemienione z przodu do tyłu i tak -70-80 trzepie,potem do 105 cisza ,od 105-125-trzepie ,od 125 cisza. Chyba do jeszcze jakiegoś innego wulkanizatora się przejade,co Wy na to ?

Opublikowano

Wymień tuleje w wahaczach na poliuretany lub wymień całe wahacze .

Edytowane przez krupskim

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymień tuleje w wahaczach na poliuretany lub wymień całe wahacze .

Witam

Już się w tym wszystkim pogubiłem i tu moje pytanie, czy jeśli dostane banany po liftowe M14 z tulejkami będą one pasować do zwrotnic przed litowych m12 czy trzeba je stoczyć z zewnątrz

Opublikowano

kup banany poliftowe z tulejkami poliftowymi,stocz poliftowe tuleje na wymiar tych co masz i bedzie git

Opublikowano

kup banany poliftowe z tulejkami poliftowymi,stocz poliftowe tuleje na wymiar tych co masz i bedzie git

dzięki za szybką odpowiedz :-)

Opublikowano

widze,że na alledrogo ani jednego wahacza z tuleja w komplecie...Ciężko będzie to szybko znaleść.

Opublikowano

widze,że na alledrogo ani jednego wahacza z tuleja w komplecie...Ciężko będzie to szybko znaleść.

Wyszukaj pewnych sprzedających i dzwoń - tuleje zostają z reguły w zwrotnicy . Ja poprosiłem i mi je dodali

Opublikowano

Od a5 q5 a4 pasują. Prawdopodobnie od Passata tez

Opublikowano

Ale z drugiej strony przeciez auto jak wyjechalo z fabryki miało tuleje 65 ze ze śrubą M12 i na pewno nie było drgań.Wydaje sie,że zmiana wahacza na gumowo olejowy jest tylko tłumieniem drgań spowodowanych przez coś innego... :)

Opublikowano

dobre podejscie do sprawy,stawiam na lozyska skrzyni:) bo tam wszyscy maja luz :)

Opublikowano

Witam ponownie jeszcze jedno zapytanie jak kupie kompletne zawieszenie ( 4 wahacze i zwrotnice ) od

Polifta do mojego przedlifta 2008 to bedzie pasowac ? Bo juz mnie zaczyna trzepać od tych drgań brat ma starego citroena c4 i nic nie trzesie a tu taki przypał w glowie sie nie mieści ?

Opublikowano

Witam ponownie jeszcze jedno zapytanie jak kupie kompletne zawieszenie ( 4 wahacze i zwrotnice ) od

Polifta do mojego przedlifta 2008 to bedzie pasowac ? Bo juz mnie zaczyna trzepać od tych drgań brat ma starego citroena c4 i nic nie trzesie a tu taki przypał w glowie sie nie mieści

pasuje.Ale w jakim stanie sa łożyska skrzyni??Luzu może nie być ale te wibracje to mogą być oznaki zacierającego sie łożyska.

Opublikowano

Polifta do mojego przedlifta 2008 to bedzie pasowac ? Bo juz mnie zaczyna trzepać od tych drgań brat ma starego citroena c4 i nic nie trzesie a tu taki przypał w glowie sie nie mieści

pasuje.Ale w jakim stanie sa łożyska skrzyni??Luzu może nie być ale te wibracje to mogą być oznaki zacierającego sie łożyska.

Nie wydaje mi sie żeby były to łożyska , luzu nie ma i bicie występuje tylko w pewnym przedziale prędkość ,poza tym z jakiegoś powodu zmieniono konstrukcję wahaczy ,przekopałem wszystkie fora i polskie i anglojęzyczne i wychodzi na" banany " chyba zaryzykuje i kupie kompletne zawieszenie poliftowe i zobacze jaki bedzie efekt , jak to nie pomoże chyba sie rozstanę z Audi mocno sie zawiodłem z b6 nie było takich problemów

Opublikowano

Dla potomnych:

Jeżeli ktoś nie chce się bawić w kupowanie używanych zwrotnic poliftowych ( jest duże ryzyko, że była uszkodzona przy wypadku, czego często nie da się dostrzec i potem nie sposób jest ustawić zbieżności ) , toczenie tulejek, kupowanie używanych wahaczy poliftowych niewiadomego pochodzenia i przeszłości, etc...., to można kupić w ASO nowe/oryginalne wahacze w tzw. poprawionej wersji, czyli z tuleją gumowo-olejową 75 mm i gwintem 12 mm, która oczywiście pasuje do przedliftowej zwrotnicy.

Podaję aktualne numery:

8K0 407 693 AE i 694 AE ( poprzedni numer był z końcówką 693R i 694R ), ale najnowsza wersja tych wahaczy jest z końcówką AE ( i takie trzeba zamówić sobie w ASO ).

Uwaga: na wahaczu nie ma wybitego tego numeru ! Jest wybity inny numer z końcówką F ( hgw dlaczego, bo na paczce była naklejka i końcówka była AE ).

Dzisiaj zamontowałem oba wahacze/banany i temat wibracji na kierownicy zniknął jak ręką odjął ( czyli prawdę pisali na amerykańskim forum audi, że tam ASO montowały w ramach akcji serwisowej te poprawione wahacze i dopiero ich wymiana powodowała, że ustawały drgania/wibracje na kierownicy, a wcześniej wielokrotne wyważanie/doważanie kół nie uzdrawiało tego problemu ).

Koszt nowych wahaczy w ASO: 2.000 pln za oba, czyli są w takiej cenie, jakby się kupowało normalne/nowe ori wahacze.

Warto od razu dokupić dwie nowe śruby ( sześciokątne ), aby wszystko było nowe ( kosztują jakieś grosze ).

Po montażu warto skontrolować zbieżność, czy nic się nie poprzestawiało i potem można już cieszyć się komfortową jazdą w przedliftowej audiczce :banan:

Opublikowano

W przedlifcie można zawsze się cieszyć komfortową jazdą, o ile ma się trochę młodszy egzemplarz :)

Opublikowano

Koszt nowych wahaczy w ASO: 2.000 pln za oba
porażka... :facepalm:
Opublikowano

Tanio nie jest, to fakt.....

Ale będzie spokój na długi czas:)