Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cena rozrządu w b6 a c6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie małe pytanie. Mianowicie przymierzam sie do zakupu samochodu mam na oku dwa modele b6 lub c6. Czytając na Internecie o silniku 2.4 wyczytałem że w b6 rozrząd to cena rzędu 600/700 złotych a w c6 ceny sięgają powyżej kilku tysięcy złotych. I nasuwa mi się pytanie czy to są te same silniki czy zupełnie inne? I czy ceny tych rozrządów w c6 są faktycznie tak duże? Dodam że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o sprawy związane z silnikami ?

Opublikowano

Cześć.

To zależy od silnika jaki siedzi w danym aucie. Owszem rozrząd np b6 z silnikiem 1,9 tdi kosztuje około 5 stówek a jak np masz w b6 benzyne 2,4 to jest to ten sam silnik co c6 wiec cena rozrządu będzie taka sama. Ewentualnie może różnić się koszt wymiany. Wiem np że w c6 żeby wymienić rozrząd to zazwyczaj mechanicy wyciągają silnik , nie wiem natomiast jak sprawa wygląda w b6. Ogólnie jeśli chodzi o samą jednostkę 2,4 to radze się dobrze zastanowić. Pali tyle samo co 3,0 a mocy jest zdecydowanie mniej. No jak by kiedyś coś się rypło a nie oszukujmy się że auta z polskiego rynku są mocno oszukane i leciwe i takie awarie trzeba brać pod uwagę a wtedy za wszystko płacisz razy 2. 

Opublikowano

Mi osobiście jeśli chodzi o AŁDI :) podchodzą silniki diesla. Naprawdę twarde sztuki.Sam nadal jedną ujeżdźam. Natomiast jeśli chodzi o silniki benzynowe to 1,8 T to chyba jedyny silnik warty uwagi. Jeśli miałbym kupować duże pojemności i miała by być to benzyna to szukał bym bmw jakąś trójkę rzędową 6 albo 5. bardziej trwałe i mniej awaryjne. Miałem co prawda e36 2,8 zakutą w spaniałe paliwo lotnicze i dobrze ją wspominam. Gdyby nie rdza może do dziś bym latał :P 

Opublikowano

Silnik z a4b6 2.4 bdv

13064.JPG.jpg

Silnik z a6c6 2.4 bdw

140320121281.jpg

Edytowane przez pila24

Opublikowano

Łukasz najlepiej objaśnił.To są 2 różne motory.W B6 stary mało awaryjny BDV na pasku i tu rzeczywiście ceny,tak jak piszesz.W C6 tylko pojemność ta sama,a konstrukcja nowa,na łańcuchach z rozrządem od grodzi,gdzie przy LL i badziewnym oleju waliło się to na potęgę i koszty kilka tysi do dzisiaj.To już 3,0 ASN sporo taniej zrobisz.2,4 w B6 niestety chodziło bez Q.W A6 już tak:).Dla świętego spokoju szukałbym 1,8T.Potem 2,4 BDV,a jak sama benzyna i większe auto,to C6 z 2,0T też się można rozejrzeć.:hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc! ? Faktycznie tak jak piszecie rozejrze się jednak za 1.8t zwłaszcza że dużo osób mówi że do gazu bardzo dobry motor a mi chodzi o dobrą dynamikę z w umiarkowanym spalaniem ?

Opublikowano
41 minut temu, xKuuBa napisał:

Dzięki za pomoc! ? Faktycznie tak jak piszecie rozejrze się jednak za 1.8t zwłaszcza że dużo osób mówi że do gazu bardzo dobry motor a mi chodzi o dobrą dynamikę z w umiarkowanym spalaniem ?

Spalanie i osiągi w 1.8T bfb bez programu będą w zasadzie takie same jak w 2.4

Koszty eksploatacji według mnie to w 2.4 niższe ze względu na mniejszą ilość osprzętu. 

Masz tutaj spalanie u mnie z 2 lat,70% miasto 30% trasa 

Screenshot_20200216-171446_Fuelio.jpg

Edytowane przez pila24

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak to w końcu jest? Jaki silnik do b6 jest lepszy 1.8t czy 2.4? Jak to wygląda z awaryjnością tych jednostek, jak drogie są części eksploatacyjne? I ogólnie który silnik jest tańszy w utrzymaniu? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć napęd Quattro to w przypadku B6 z silnikiem 2.4 ten samochód z tym silnikiem Quattro nie ma i nigdy nie miało.

Opublikowano
7 godzin temu, xKuuBa napisał:

Czyli jak to w końcu jest? Jaki silnik do b6 jest lepszy 1.8t czy 2.4? Jak to wygląda z awaryjnością tych jednostek, jak drogie są części eksploatacyjne? I ogólnie który silnik jest tańszy w utrzymaniu? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

Każdy będzie swoje bronił,w 2.4 nie ma osprzętu do turbo wiec sporo elementów odpada które mogą się zepsuć. Poza tym to prosta v6,konstrukcja z lat 90 tych po lekkich modyfikacjach,moim zdaniem najtrwalszy silnik benzynowy w a4b6. 

A koszta utrzymania zależą od tego jak o auto dbał poprzednik. Ja wybrałem 2.4 ze względu na trwałość jednostki,kulturę pracy i ciszę w trasie(nie ma nic gorszego niż jechać kilkaset kilometrów i słuchać burczenie silnika).

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.02.2020 o 17:13, pila24 napisał:

Spalanie i osiągi w 1.8T bfb bez programu będą w zasadzie takie same jak w 2.4

Koszty eksploatacji według mnie to w 2.4 niższe ze względu na mniejszą ilość osprzętu. 

Masz tutaj spalanie u mnie z 2 lat,70% miasto 30% trasa 

Screenshot_20200216-171446_Fuelio.jpg

Spalanie wygląda całkiem nieźle tylko czy to spalanie przy spokojnej jeździe czy raczej przy dynamicznej dość szybkiej? 

Opublikowano
7 godzin temu, xKuuBa napisał:

Spalanie wygląda całkiem nieźle tylko czy to spalanie przy spokojnej jeździe czy raczej przy dynamicznej dość szybkiej? 

To spalanie to w 70% miasto gdzie z reguły zbyt dużych prędkości nie rozwija się :) ale nie zamulam i jeżdżę dynamicznie.