Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaj oleju, a chiptuning

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ponad roku jestem posiadaczem zmienionej mapy silnika w motorze 1.8 TFSI CDHA 120KM->215KM i coraz bardziej nurtuje mnie pytanie rodzaju oleju adekwatnie do naszego zmieniającego się klimatu, które skutkuje brakiem mroźonych zim, a nawet poniżej 0 stopni C w nocy do coraz cieplejszego lata plus/minus 30 stopni. 

Tematów wyboru najlepszego oleju jest wprost wielomianowo do ilości zapytań więc pomijam tą kwestię ale ciekawi mnie jaki olej jest najlepszy do silnika, w którym generowanie są wyższe temperatury ale nie jest wykorzystywany na torze tylko sporadycznie :decayed: z zacięciem kierowcy rajdowego.
Teoretycznie czym większa druga liczba w oznaczeniu oleju (np. 5Wxx) to olej spełnia wyższe wymagania w wyższych temperaturach panujących w silniku.

Leje Motula 8100 X-Clean+ 5w30  co 12k km od zawsze do swoich wszystkich wcześniejszych samochodów i jestem zadowolony lecz żaden nie miał chiptuningu. Nawet jadąc średnio 180km/h na niemieckiej autostradzie na odcinku Hamburg-PL przejście graniczne nie miałem temperatury większej niż 102 stopni C z 10 stopniami na dworze.  Zastanawiam się nad olejem 5w40/50/60 lub 10w60. Chce zniwelować sposobność zagotowania oleju latem przy energicznym lataniu samochodem ale w dalszym ciągu to będzie daily car, w którym cenie niezawodność zdrowego motoru. 
Motoryzacyjne wiariaty po chiptuningu, jaki w/w oleje przyniosą pozytywne lub negatywne wpływy na silnik? 

Opublikowano

Na pewno nie 5W30....bo  to olej "ekologiczny" chroniący głównie katalizator, a nie silnik.....( wyjątkiem są silniki tzw. ciasno pasowane np. Forda, Toyoty gdzie 5W30, a nawet 0W20 są dedykowane przez producenta).

Tym bardziej na nie skłania fakt, że wysiliłeś silnik, a więc sugerowałbym co najmniej 5W40 lub lepiej 5W50 (o ile spełnia normę).

Jednakże jest to moja subiektywna opinia i pewnie ktoś znający dogłębniej temat albo potwierdzi moją tezę, albo ją skoryguje.

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano
3 godziny temu, krisrox napisał:

Od ponad roku jestem posiadaczem zmienionej mapy silnika w motorze 1.8 TFSI CDHA 120KM->215KM i coraz bardziej nurtuje mnie pytanie rodzaju oleju adekwatnie do naszego zmieniającego się klimatu, które skutkuje brakiem mroźonych zim, a nawet poniżej 0 stopni C w nocy do coraz cieplejszego lata plus/minus 30 stopni. 

Tematów wyboru najlepszego oleju jest wprost wielomianowo do ilości zapytań więc pomijam tą kwestię ale ciekawi mnie jaki olej jest najlepszy do silnika, w którym generowanie są wyższe temperatury ale nie jest wykorzystywany na torze tylko sporadycznie :decayed: z zacięciem kierowcy rajdowego.
Teoretycznie czym większa druga liczba w oznaczeniu oleju (np. 5Wxx) to olej spełnia wyższe wymagania w wyższych temperaturach panujących w silniku.

Leje Motula 8100 X-Clean+ 5w30  co 12k km od zawsze do swoich wszystkich wcześniejszych samochodów i jestem zadowolony lecz żaden nie miał chiptuningu. Nawet jadąc średnio 180km/h na niemieckiej autostradzie na odcinku Hamburg-PL przejście graniczne nie miałem temperatury większej niż 102 stopni C z 10 stopniami na dworze.  Zastanawiam się nad olejem 5w40/50/60 lub 10w60. Chce zniwelować sposobność zagotowania oleju latem przy energicznym lataniu samochodem ale w dalszym ciągu to będzie daily car, w którym cenie niezawodność zdrowego motoru. 
Motoryzacyjne wiariaty po chiptuningu, jaki w/w oleje przyniosą pozytywne lub negatywne wpływy na silnik? 

zapodaj Ravenola VST Turbo 5W40

wymiana max 8000km 

a jak "fruwasz" swoim autem z takimi predkosciami po autobahnie to warto zmienic przednie hamulce na cos wiekszego

Opublikowano
  • Autor

Zagłębiłem się trochę w temat i jestem miło zaskoczony Revenolem VST Turbo 5w40. Przy najbliższej wymianie chyba pokuszę się. Natomiast jakość do ceny jest adekwatna do produktu, a porównując do Motula nie jest dużo lepiej,

Bardzo dobrze wypadł w testach ->

a tutaj zestawienie ->