Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Odcina moc/trzęsie przy gaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dwa problemy ostatnio. Moje auto to oczywiście A4 B6 1,9 TDI AVF kombi 2004 r.

1/ Gdy jadę jakąś drogą ekspresową np, dodaje gazu, nagle odcina moc. Pedał w podłodze, a auto nie przyspiesza. Kiedy zgaszę silnik, odpalę go. Problem się rozwiązuje? Co to może być? Czujnik, zawór?

2/ Kiedy jestem już na parkingu i gaszę auto, to trzęsie nim. Koło dwumasowe?

Opublikowano

Być może problemy z podciśnieniem.

Masz jak zrobić logi ? Masz VCDS ?

Opublikowano
  • Autor

Logów niestety nie mam jak zrobić. Jedynie u mechanika. Jestem umówiony, ale sam też wolę wiedzieć w którą stronę iść, żeby mechanik nie mówił mi o czymś co nie istnieje w tym aucie. 

Opublikowano

Podstawa to dojść czy odcina go z przeładowania czy z niedoładowania. Jest żwawy czy raczej mułowaty ? 

Opublikowano
  • Autor

Jak wszystko jest ok i dodaje gazu to wg mnie jest żwawy (kwestia jak bardzo powinien być żwawy). Auto dobrze przyspiesza tak od 1,8tysiąca obrotów i prędkość wg mnie dobrze wzrasta. Na trasie nie mam problemu żeby szybko i sprawnie wyprzedzić np TIRa.

Opublikowano

Więc to raczej będzie przeładowanie - zapewne turbina do czyszczenia bo zacinają się kierowniczki zmiennej geometrii. 

Mechanik zaraz Ci powie, że turbo do wymiany hehe

Spróbuj na jakaś długą prosta pojechać, 3 bieg, motor rozgrzany i kilkanaście razy na tej 3 podeptać pod te 3500 - 4000 obrotów, może uda Ci się go trochę przepalić i rozruszać geometrię... 

Opublikowano
  • Autor

Robiłem tak czasami, żeby właśnie trochę przepalić. Z tym, że tak na 3 lub 4 biegu, ale tylko pod 3 tysiące obrotów. 

Też słyszałem opinię, że zacina się właśnie kierowniczki zmiennej geometrii. Generalnie mój styl jazdy nie preferuje żyłowania auta non stop na 3 tysiącach obrotów. Mam 6 bieg więc w trasie trzymam 2-2,2 tysiace obrotów na 6 biegu. Czasem przy wyprzedzaniu wiadomo że więcej obrotów wpada.