Jump to content
IGNORED

Problem ABS ESP

Recommended Posts

Posted

Po uruchomieniu auta pojawia się wykrzyknik i trzy sygnały dźwiękowe. Diagnoza padła na uszkodzony sterownik ABS. Po przesłaniu części do naprawy okazało się, że moja pompa ma końcówkę T i sterownik jest zlokalizowany nie przy pompie, a gdzieś w aucie. Z tego co udało mi się namierzyć to jest on pod kanapą. Znalazłem trzy moduły. Wie ktoś, który może być przyczyną problemu (fotki poniżej)? Komputer z ABS się nie łączy, a na silniku są błędy jak poniżej.

22.jpg

IMG_3348.jpg

IMG_3349.jpg

IMG_3350.jpg

Posted

Zrobiłem małe rozeznanie i wygląda na to, że powodem problemu może być sterownik ESP o numerze 8D0 907 389 A, czyli ten na ostatnim zdjęciu. Szukałem używek i jest kilka o tym samym numerze ale.. Różni się szczegółami i nie wiem, czy to ma wpływ na poprawne działanie, czy szukać z identycznymi numerami (foto poniżej). Niestety również nie znalazłem informacji, czy po wymianie na inny używany muszę dokonać jeszcze innych kroków w VCDS.

trt.jpg

Posted

Sterownik wymieniony. Dalej jest problem z sygnalizacją usterki oraz sygnałem dźwiękowym. Po podłączeniu komputera mogę już się jednak łączyć z ABS, więc chyba rzeczywiście uszkodzony był sterownik. ABS pokazuje poniższe błędy. Bardzo proszę o informacje, czy mam to jakoś zakodować i problem zniknie? Moduł pochodzi z A6 C5 allroad ale wszystkie numery się zgadzają.

11111111.jpg

Posted

musisz prawidłowo zakodowac sterownik a po tym skalibrowac G85