Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak łączności Vcds z elektryką drzwi A4 b7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem, że nie mogę się połączyć Vcds-em ze sterownikiem drzwiami ani po prawej ani po lewej stronie (z tyłu korby). Z innymi modułami nie mam problemu z łacznością. Dokładałem wkłady lusterek z matami grzewczymi i chciałem włączyć funkcję grzania przez zakodowanie. Elektryka drzwi jest ok i wszystko mi działa tylko brak komunikacji z tym sterownikiem. Kabel który mam obsługuje i can i kkl. Ma może ktoś pomysł czym to może być spowodowane skoro wszystko działa? (Dziwnym trafem i jedne i drugie drzwi się nie łącza) ? 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Nie da się chyba z tym połączyć w B7, te rzeczy obsługuje któryś moduł (MCE/Komfort/Klimatronik) poprzez CAN z modułami w drzwiach...

Edytowane przez kamil-vag
Opublikowano

Powiem szczerze, że w mce nie widziałem żeby cokolwiek można było zrobić z lusterkami.. 

Opublikowano

Tego się chyba nie koduje, to działa na zasadzie załączania poniżej 4-5 stopni, info idzie pewnie po CANach, a podgrzewanie zależne jest pewnie od wersji modułu w drzwiach...

Nie pamiętam, ale chyba też załączenie tylnej szyby aktywuje grzanie lusterka...

Opublikowano
4 minuty temu, kamil-vag napisał:

Tego się chyba nie koduje, to działa na zasadzie załączania poniżej 4-5 stopni, info idzie pewnie po CANach, a podgrzewanie zależne jest pewnie od wersji modułu w drzwiach...

Nie pamiętam, ale chyba też załączenie tylnej szyby aktywuje grzanie lusterka...

Instalacja do grzanych lusterek była fabryczna więc idąc tym tokiem myślenia trzeba by było dodatkowo wymieniać moduły w drzwiach, a to by chyba było bez sensu.. Grzanie tak jak piszesz aktywuje się przyciskiem ogrzewania tylnej szyby.. Trochę kicha jeżeli temperatura miała by wpływ na grzanie lusterek, bo gdy pada deszcz to można zapomnieć żeby lusterka z wody odparowały.. W innym modelu audi grzeje aż miło niezależnie od temperatury.. Oczywiście to są też moje domysły, ale dziękuje za zainteresowanie tematem.. 

Opublikowano (edytowane)

Przejrzyj bloki pomiarowe Klimatronika, MCE czy Modułu Komfortu, być może gdzieś tam są jakieś dane do lusterek... 

Edytowane przez kamil-vag
Opublikowano
2 minuty temu, kamil-vag napisał:

Przejrzyj bloki pomiarowe Klimatronika, MCE czy Modułu Komfortu, być może gdzieś tam są jakieś dane do lusterek... 

Sprawdzałem wszystko co było możliwe i właśnie nigdzie nie widziałem niczego co by było związane z grzaniem lusterek i w tym problem.. W Audi a4 B8 jest możliwość aktywacji grzania lusterek w elektryce drzwi, a u mnie nie da się z tym połączyć.. Skoro podciągnęli fabrycznie instalacje do grzania to gdzieś to się musi dać włączyć.. ? Przynajmniej tak myślę.. ? 

Opublikowano

Z tego co wiem to B6/B7 wystarczy włożyć wkład i ma działać, tylko jak mówię, sprawdź nad ranem jak będzie jeszcze chłodno... 

Opublikowano
17 minut temu, kamil-vag napisał:

Z tego co wiem to B6/B7 wystarczy włożyć wkład i ma działać, tylko jak mówię, sprawdź nad ranem jak będzie jeszcze chłodno... 

Zrobię tak jak mówisz jak będzie chłodniej to włączę grzanie i zobaczę jak to jest.. Swoją drogą jeśli jest tylko na zasadzie termostatu to inżynierowie Audi się nie popisali.. ? 

Dzięki