Sebas29 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Witam wszystkich serdecznie, jestem posiadaczem a4 b6 od miesiąca i jak się okazało mój egzemplarz miał zrobiony swap z Multi na manul. Ktoś włożył skrzynie FTX 5 biegów. Mój problem polega na tym że chce wymienić półosie ponieważ przeguby są rozwalone. Półosie po numerach OE jakie są fizycznie w samochodzie maja brak dostępności. Jak to ugryźć jak to dopasować? Zamowione 3 półosie i żadna nie pasuje od strony skrzyni. Prosze o pomoc. Auto to a4 b6 1.8t BEX. Napęd przód. Skrzynia po Swapie na FTX. Pozdrawiam
Kubal2216 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Tak myślę, że skrzynia pochodzi z 2.0 ALT. Może z końcówką AH lub AR będą pasowały?
MaTeo85 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Tak jak wyżej kolega napisał skrzynia prawdopodobnie pochodzi z silnika ALT, numer tych które masz zamienia się na końcówkę FX jak na screenie powyżej. Potwierdza to też lista numeró OE dla zamiennika półosi z Lobro
Sebas29 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2020 Tak też myślałem, że pochodzi z 2.0 ALT. Dostępność połosi o tych numer jest zerowa, dlatego szukam zamiennika który bedzie pasował. Używane raczej odpadaja. Za 50 czy 100 zł beda pewnie takie jak moje.? a jakie jest Wasze zdanie na temat tej skrzyni z tym silnikiem?
Kubal2216 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Ja też bym kupił używkę. Chciałem kupić nowy przegub wewnętrzny, których po prostu nie ma nigdzie... Kupiłem używaną półoś za 30 zł, zrobiłem na niej z 15 tys km i wszystko ok. Tym bardziej, że wymiana półosi nie jest trudna.
Sebas29 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Kubal2216 napisał: Tak myślę, że skrzynia pochodzi z 2.0 ALT. Może z końcówką AH lub AR będą pasowały? Niestety nie pasuja od strony skrzyni.
MaTeo85 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 musisz szukać te co masz czyli AJ lub FX
Sebas29 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zastanawia mnie jeszcze fakt, że przy wyjmowaniu połosi nie musiałem rozpinać zawieszenia tylko lekko kierownice skrecilem i połos wyskoczyła. Tak jakby była za krótka z 1 cm. Strony sie zgadzają sprawdzałem czy na swoim miejscu są. No nic na piątek jeszcze inne półosie zamówiłem niby przegub zewnętrzny ma 98mm zamiast 88mm ale może podejdzie, a jak nie to będę celował w używke.
Sebas29 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Temat do zamkniecia. Polosie pasuja idealnie od Passata B5 FL 130 KM. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Rekomendowane odpowiedzi