Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana drążka kierowniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam pytanie odnośnie tego czy można samemu wymienić drążki kierownicze nie jadąc do mechanika. :mysli:

A drugie moje pytanie to czy w osłonie gumowej tej charmonijkowej idącej od przekładni kierowniczej ma sie znajdować płyn przekładniowy. Ja u siebie dzisiaj zaobserwowałem, że takowy płyn znajduje sie w tej osłonie. Jeśeli nie ma być tam płynu to może jest przekładnia walnięta i już przepuszcza, a i czy tą osłone gumową można wymienić bo moja jest od góry pęknięta.

Dodam jeszcze, że dochodzą stuki z okolic przekładni na postoju jak ruszam lekko kierownicą lub też podczas jazdy po nierównej nawierzchni wszystkie wachacze mam powymieniane czyli to nie od wachaczy. :angry:

Opublikowano

to że znajduje sie tam olej to znaczy że przekładnia cieknie :kwasny: przy wymianie drążka wymień i mieszek potem na ustawienie zbieżności

Opublikowano

To znaczy, że przez wybite drążki może ciec olej i te stuki są też spowodowane wybitymi drążkami, a i czy dam rade sam wymienić te drążki czy są potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia a mieszek to oczywiście, że wymienie bo mój jest pęknięty

Opublikowano

nie wyciek nie powstał w skutek luzu na drążku :cool1: czeka cię wymiana przekładni lub regeneracja zorientuj się co i za ile zanim powymieniasz drążki :good:

Opublikowano

najpierw wymień/zregeneruj przekładnie kierowniczą tak jak kolega wojtekce radzi,odrazu też bedziesz mógł wymienić drązki.Jesli posiadasz kanał i podstawowe narzedzia w szafce to na pewno sobie sam z tym poradzisz :good: Tutaj znajdziesz małe fotostory i opis który może Ci pomóc http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t23007.0.html;highlight=przekladni+kierowniczej :good: po całym zabiegu ustawić zbierzność i śmiało jezdzić :decayed:

Opublikowano

fajny opis i widze, że da rade samemu wymienić przekładnie :rolleyes: a jeszcze jedno pytanie czy z tą cieknącą przekładnią i stukami dochodzącymi z okolicy przekładni można jeździć czy raczej nie? :mysli:

Opublikowano

to od Ciebie zależy :gwizdanie:

Opublikowano

możesz jezdzić :gwizdanie: :rolleyes: tylko jak wiesz jedno ciągnie za sobą drugie,i mogą Ci pożniej dojść jakies inne naprawy :gwizdanie:

Opublikowano

Albo 2 litry oleju na tysiąc kilometrów :).. ja jeździłem trochę z cieknącą przekładnia.. na samym końcu skończyło się tak że musiałem wyjechać troche dalej i 800 km robiłem z przerwami co 100 na dolanie prawie całego zbiorniczka..

Opublikowano

dzięki za rade postaram sie jak najprędzej wymienić tą przekładnie :rolleyes:

Opublikowano

przekladnie zregeneruj i wymien bo cieknacy plyn powoduje spadek cisnienia w ukladzie i pompa dostaje po tylku zwlaszcza przy wiekszym skrecie...a nie zaobserwowales ubytku plynu?

Opublikowano

no właśnie płyn mi tak szybko nie ubywa a widać, że mam wyciek jak śćiągnołem opaske z gumy i troche zsunołem tą gume z magla to tam w środku było pełno oleju :no: a raczej ta guma nie jest po to żeby sie olej w niej zbierał??

Opublikowano

no właśnie płyn mi tak szybko nie ubywa a widać, że mam wyciek jak śćiągnołem opaske z gumy i troche zsunołem tą gume z magla to tam w środku było pełno oleju :no: a raczej ta guma nie jest po to żeby sie olej w niej zbierał??

napewno nie :gwizdanie:

Opublikowano

haha ja stracilem przez 20tys.km tylko z 100,200ml plynu czyli prawie nic,mowie malo cieknie bede dolewal ale potem doszlo przy skrecie wycie pompy wiec nie moglem narazic sie na wieksze koszty i wymienilem...wyciekow nigdzie nie bylo bo tak dobrze mialem scisniete opaski od oslon i nic nie uciekalo na zewnatrz dopiero po demontarzu oslon wszystko wylecialo szok :shocked:ile tego plynu sie tam zgromadzilo...u mnie przyczyna bylo zaniedbanie niemca bo plyn byl brazowy czyli nie wymieniany dosc dawno,dopiero na forum poczytalem co i jak...jakbym poczytal wczesniej zapobiegl bym moze temu...

Opublikowano

u mnie płyn też jest koloru brązowego i strasznie śmierdzi pewnie jakiś czas nie był wymieniany, a kupiłem auto sprowadzane w Włoch włosi strasznie zaniedbują swoje auta. :slina:

Opublikowano

ja u siebie wymieniałem z miesiąc temu płyn i ostatnio jak chciałem sprawdzić jego stan to był podobny do brązowego,być może jest to spowodowane jego pracą :mysli: wymień płyn na nowy :wink4: koszta nie wielkie ale za to zdrowiej będzie dla układu :good:

Opublikowano

pamietajcie ze przy wymianie plynu jak juz jest brazowy przeplukajcie najpierw uklad,bo jak wymienicie tylko bez plukania to kolor z zielonego moze dalej stac sie brazowy

kolego jak ci ucieka plyn to wymiana nic nie da tylko stracisz kase wynieniajac a to dalej bedzie cieklo,odkrec oslony i bedzie jasno[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2009, 15:31_________________________________________________i taka uwaga ja jezdze po wymianie i plukaniu ukladu ponad 1,5r.i nadal zielony wystarczy strzykawka odciagnac i bedzie widac